Élet-Stílus

Börtön adatkereskedelemért

Angliában az adatvédelmi biztos a felhasználói adatok védelmére akár kiszabható börtönbüntetést is támogatna.

Akár két évet is kaphat az, aki mások adataival kereskedik, ha elfogadják az ICO (Information Commissioner’s Office) vezetője által javasolt törvényt Angliában. A személyes adatok törvénytelen kereskedelme elleni szigorúbb fellépést Richard Thomas nagyon fontos feladatnak tartja, hiszen a feketepiacon gazdát cserélő adatok a felhasználóknak jelentős károkat is okozhatnak.

Ha az eddig tulajdonképpen elnézett vétség ezentúl bűncselekménynek számít majd, könnyebben felelősségre vonhatóvá válnak azok, akik felelőtlenül kiszolgáltatják mások személyes adatait.

Az adat-feketepiacon ma már igen nagy értéke van az illegális telefonszám-, e-mail és lakcímgyűjteményeknek is. Az adatvásárlók többsége ezeken a csatornákon keresztül próbálja valamilyen üzleti ajánlattal megkörnyékezni a megcélzott felhasználókat, kéretlen leveleket küld az interneten, vagy egyszerűen csak felhívja közvetlenül az embereket.

Az információvásárlók között akad időnként olyan vállalat vagy szervezet is, amely így próbálja meg behajtani adósságait, vagy így próbál meg anyagi előnyre szert tenni a konkurens vállalattal szemben.

Richard Thomas szerint az alacsony büntetések miatt a komoly adatvédelem-sértőkkel szemben tudnak jelenleg hatékonyan fellépni. A tervezett börtönbüntetési tétel véleménye szerint eléggé elrettentheti a potenciális elkövetőket.

Az adatvédelmi biztos szerint az embereknek joguk van a magánélethez és az adataik titokban tartásához. Ehhez szeretne törvényi hátteret biztosítani az új törvényjavaslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik