Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Marco van Basten
Születési idő: 1964. október 31.
Születési hely: Utrecht, Hollandia

Marco van Basten és Jürgen Klinsmann nagyjából ugyanannak az időszaknak volt két meghatározó támadója. Német társával ellentétben azonban van Basten edzőként is igen sikeresen mutatkozott be eddig, igaz, játékosként egyelőre többet tett hazájáért.

A zseniális támadó sajnálatosan rövid ideig örvendeztethette meg a foci szerelmeseit a góljaival, mivel egy súlyos sérülés miatt korán vissza kellett vonulnia. Karrierjét, mint oly sok más holland tehetség az Ajaxnál kezdte. A csapattal három bajnokságot nyert, majd 1983-ban a KEK-et hódította el. Ezután igazolta le az AC Milan. Itt két másik honfitársával, Ruud Gullittal illetve Frank Rijkaard-dal rendkívülien hatékony triót alkotott. 1988-as foci Eb-nek ő volt a sztárja. Hármat lőtt az angol válogatottnak, és a megnyert döntőben egy igazán emlékezetes gólt lőtt az oroszoknak.

Ebben az évben ő kapta meg az Aranylabdát, amelyet 1989-ben illetve 1992-ben is kiérdemelt. A milánói csapattal eközben sikert sikerre halmozott: négy olasz bajnokságot, két BEK-et nyert, emellett két alkalommal is ő volt az olasz bajnokság gólkirálya. 1993-tól már nem sokat játszott sérülése miatt, de hivatalosan csak két évvel később vonult vissza. 2000-ben szerzi meg az edzői papírokat, és az Ajax utánpótlásánál kezd dolgozni. Innen nevezik ki nem kis meglepetésre a nagyválogatott élére, 2004 nyarán, miután elődje, Dick Advocaat túlságosan védekező taktikája megbukott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik