Élet-Stílus

Gelsenkirchen: a Schalke 04 és a napenergia városa

Gelsenkirchent egykor a tüzek városának hívták – hatalmas füstölgő kéménysorai miatt –, de mindez már a múlté. Ma Németország napenergia-központja, parkos, ligetes, zöld város.

A Ruhr-vidék Németország legsűrűbben lakott területe: Gelsenkirchen a volt szénbányászati központ északi részén található. Ugyan a város lakosainak száma 270 ezer körül mozog, 50 kilométeres körzetében több mint hatmillióan laknak.

Tiszta a levegő

Gelsenkirchent egykor a tüzek városának hívták – hatalmas füstölgő kéménysorai miatt –, de mindez már a múlté. Amióta bányái bezártak, nagyon sokan elvesztették munkájukat (Németországban itt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta). A városnak új lehetőségek felé kellett néznie. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a kutatásfejlesztés iparágára és az ipari telepek átalakítására. Napjainkban Németország legnagyobb napenergia-üzeme található itt: a Tudományok Parkja (Wissenschaftspark) a szoláris technológia kutatási és értékesítési központja.

A nagy bányásznegyedek megtisztultak, és rekreációs parkokká változtak. A füstös, barna levegő a múlté, a város csaknem egyharmadát zöld területek borítják. Játszóterekkel és tisztásokkal szabdalt erdőkre bukkanhatunk a Berge kastély körül, a Nordsternparkban, a Nienhausen Revierparkban vagy a Horst kastély vidékén. A bányaaknák pedig az utóbbi években felvirágzó városrehabilitációs projektek hatására színházi előadások színterei lettek.

Néhány adat pár szóban – Gelsenkirchen


• Gelsenkirchen Észak-Rajna-Wesztfália tartományban található: 278 ezer lakosa van.

• Itt zajlott az 1974-es FIFA-világbajnokság döntője és az 1988-as Európa-bajnokság.

• 1987-ben II. János Pál pápa 85 ezer ember előtt celebrált misét (a gelsenkircheni Park Stadionban). A néhai pápa ekkor vált a Schalke 04 tiszteletbeli örökös tagja.

• A Schalke 04 2004 májusában ünnepelte fennállásának századik évét.

• A Veltins-Arena Európa legmodernebb stadionja.

• A Solarfabrik Németország legfontosabb napenergia-telepe.

• Dortmund csak 30 percnyire van Gelsenkirchentől, a kölni stadion pedig egyórányi autóút.



Irány a pálya: AufSchalke

Természetesen Gelsenkirchen turisztikai értelemben nem versenyezhet olyan városokkal, mint Berlin vagy München, de talán sehol máshol nem találunk Németországban olyan lelkes focirajongó tábort, mint itt. Gelsenkirchenben szinte minden a foci körül forog. Semmi nem képes a város lakosait úgy feltüzelni, mint egy Schalke 04-futballmeccs. A klub hűséges rajongótábora 48 ezer tagot számlál, és saját bevallásuk szerint sehol nem érzik olyan jól magukat, mint a futball-lelátón. Kedvenc színük (a csapaté) a királykék, ősi ellenségük pedig a sárga-fekete, azaz a Borussia Dortmund.

A város hipermodern stadionja magáért beszél: a hozzáértők szerint a Veltins-Arena Európa leginnovatívabb sportlétesítménye. Ezért is jó és fontos, hogy a VB jó néhány játékának Gelsenkirchen ad otthont.

Esténként, meccsek után

A kultúra kedvelői a MiR-ben – Revier Zeneszínházban – találhatnak érdekes előadásokat. A belvárosi Cafe Centralt, a Görsmeiert és a Mein Gelsenkirchent (a Kurt-Schumacher utcán) leginkább meccsek után érdemes meglátogatni: itt tanyáznak a legnagyobb fociőrültek! Táncos szórakozóhelyeket leginkább a Beurs negyedben találunk.

Történelem


• 1150: Gelstenkerken vagy Geilistirinkirkin első hivatalos említése.

• 1840–1930: megindul a vasút Köln és Gelsenkirchen között. Az iparosodás hatására a lakosok száma száz év alatt megnégyszereződik. A környékre leginkább a szén-, acél- és üvegipar jellemző.

• 1875: Gelsenkirchen városi rangra emelkedik.

• 1868: Gelsenkirchen-körzethez tartozik Bismarck, Schalke, Hessler, Bulmke és Hüllen.

• 1928: a porosz közigazgatási reformok hatására Gelsenkirchen, Buer és Horst egyesül.

• II. világháború: Gelsenkirchen a szénbányászat és az olajfinomítás központja a náci idők alatt. Emiatt a II. világháború végén kemény légitámadások célpontja.

• 1999: bezár az utolsó szénbánya (117 év után).

• Napjainkban: a bányákból napenergia-telepek, szabadidős és kulturális létesítmények lesznek. Gelsenkirchen a kutatások felé nyit.


Tippek: Városi séták és csillagtúrák

1. Látogassunk el a barokk Berge kastélyba. A volt ipari körzet közepén található zöld oázis a helyiek egyik kedvenc pihenőhelye. A szép épületen kívül bebarangolhatjuk a parkot, és elnyújtózhatunk a tóparton. A nyári kastélyjátékok júliusban zajlanak.

2. A nemrég teljesen felújított Horst kastély látogatói szép reneszánsz kiállítást tekinthetnek meg. A kastély egykori pincéjében jó étterem található.

3. Akik pedig inkább a modern kori hagyatékok után érdeklődnek, látogassanak el a Tudományok Parkjába (Wissenschaftspark): a napenergia-telep a legmodernebbek egyike.

4. Az egykori Nordstern szénbánya 1993-ban zárta be kapuit. Azóta elvesztette eredeti funkcióját, és teljes mértékben átalakult. Újonnan parkosított területein ösvények, hidak és koncertek várják az arrajárót.

5. A városi állatkertben afrikai, ázsiai és Alaszkából származó állatokat figyelhetünk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik