Élet-Stílus

Cannes-ba hívták Kocsis Ágnes Friss levegőjét

Kocsis Ágnes első játékfilmjét meghívták a cannes-i filmfesztiválra; a Friss levegő című alkotás a Kritikusok Hete nevű párhuzamos szekcióban versenyez, ahová mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmje kapott meghívást – tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.

Kocsis Ágnes így egyszerre két alkotással mutatkozik be májusban Cannes-ban, hiszen a hivatalos program Cinéfondation válogatása A vírus című rövidfilmjét tűzi műsorra.

Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete az első úgynevezett párhuzamos program volt az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja új tehetségek felfedezése a nagy neveket felvonultató filmes mustrával párhuzamosan.

A cannes-i Kritikusok Hete programjában hét játék- és hét rövidfilm szerepel. A korábbi felfedezettek között volt Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai és Francois Ozon.

Mint a Magyar Filmunió hangsúlyozta, nagy ritkaságnak számít, hogy egy alkotó két filmmel is jelen lehet Cannes-ban. Ráadásul egy olyan fiatal rendezőről van szó, aki alig lépett ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapuján: a filmfesztiválon rendezői vizsgafilmjét mutatják be.

Kocsis Ágnes alkotása a Kritikusok hetének nagydíja mellett a legjobb első filmnek járó arany kameráért is versenyben lesz Cannes-ban.

A Friss levegő a legjobb első film Simó Sándor-díját nyerte el a február eleji 37. magyar filmszemlén, a közönségszavazás alapján a második legnépszerűbb filmnek bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik