Élet-Stílus

Kandelábert tisztított Bozóki

Kandelábereket, szobrokat és gyalogos aluljárót takarítottak város- és örökségvédők, valamint önként jelentkezők a műemléki világnapon Budapesten. A munkákba Bozóki András kulturális miniszter is bekapcsolódott kedden délelőtt a Kodály köröndnél.

„Nyugat-Európában járva, Londontól Párizson át Bécsig, azt tapasztalom, hogy az emberek már magukévá tettek egy elvet, hogy a köztisztaság, a műemlékvédelem az közügy. (…) Erre akciókkal sokkal jobban fel lehet hívni a figyelmet, mint bármilyen más módon” – mondta Bozóki András az Andrássy út egyik kandeláberének tisztítása közben.


Az 1987-ben a világörökség részének nyilvánított Andrássy út lámpaoszlopainak mosása mellett az önkéntesek megtisztították a Városligetben Zsigmondy Vilmos szobrát és a leányalakos ivókutat is. A világnaphoz kapcsolódóan speciális párásított levegős technológiával tüntetik el a falfirkákat a Lánchíd budai hídfőjének lábazatáról is a szakemberek.

„Ha felkerül egy graffiti a falra, azt minél előbb le kell tisztítani, mert (…) akkor rögtön odatelepedik mellé a második, a harmadik, a negyedik, a sokadik. Ez ugyanúgy működik, mint a szemétkupacelv: ahol egy kis szemétkupac megjelenik, ott pillanatokon belül nagy szeméthegy lesz” – mondta az akció egyik szervezője, Hanzély Ákos, a Lát-kép Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a Lánchídnál a munkálatok négy napig tartanak majd, és körülbelül egymillió forintba kerülnek.


A világnaphoz kapcsolódó takarítási akció szervezésében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága mellett több civilszervezet is részt vett, az eseményt két magáncég is támogatta. Április 18-át az UNESCO az ICOMOS szervezetének javaslatára nyilvánították műemléki világnappá 1984-ben. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik