Élet-Stílus

Zöldek szerint megszűnhet a környezetvédelmi tárca

Az országgyűlési választásokat követően „egyes pártok” megszüntetnék a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot: a tárca egy gazdasági csúcsminisztériumon belül működne tovább államtitkári szinten - áll a 69 zöld szervezet által aláírt közleményben.

A zöld szervezetek úgy vélik, hogy az önálló környezetvédelmi tárca megszűnése a környezetvédelmi intézményrendszer szétverésének további drasztikus lépése volna. Szerintük több területen már elkezdődött a környezetvédelem jogszabályi hátterének és intézményrendszerének a gyengítése.


A közleményt aláíró szervezetek – köztük a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország – az Európai Unió környezetvédelmi ügynökségére hivatkozva rámutatnak, hogy egyre gyorsuló ütemben szennyeződik a környezet és pusztulnak természeti értékek, továbbá emelkedik a környezeti ártalmakkal összefüggő megbetegedések száma.

Mindezek megfékezése érdekében a jelenlegi zöldtárcához új erőforrás-gazdálkodási területeket kell csatolni – olvasható a közleményben. A zöldek véleménye szerint az ásványvagyon-gazdálkodást, az átfogó talajvédelmet, erdővagyon-gazdálkodást, továbbá a vidékfejlesztés és a területfejlesztés irányítását kellene a tárcához rendelni.


A fenntarthatóság és az erőforrás-gazdálkodás ténylegesen így valósulhatna meg a 2007-2013 közötti európai uniós költségevetési időszakban – írják a zöldek közleményükben, amelyhez egyebek között csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik