Élet-Stílus

Embereken is kipróbálják az AIDS elleni tablettát

Az amerikai betegségellenőrző és -megelőzési központ HIV-kutatási laboratóriumának vezetője szerint majmokon már bizonyított az új AIDS elleni gyógyszer. Az önkéntesekkel zajló emberkísérletek is megkezdődtek.

A Népszabadság szerint Thomas Folks, a Centers for Desease Control and Prevention laborvezetője egy denveri tanácskozáson számolt be arról, hogy két, a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek kezelésében eddig is használt vírus elleni szer kombinációja nemcsak azt akadályozta meg, hogy majmokat meg lehessen fertőzni a majom AIDS-vírusával (SHIV), de hónapokkal a szer abbahagyása után sem következett be fertőzés. Sőt, a CDC tavaly 19 millió dolláros programot indított a szer embereken való kipróbálására Thaiföldön, Botswanában és az Egyesült Államokban.
A teljes védettség nagyon ígéretes, hiszen eddig semmi hasonlót nem tapasztaltunk a HIV-megelőzési kísérletekben – hangsúlyozta a munkában részt vevő egyik kutató, Walid Heneine. A két szer Truvada nevű koktélját kifejlesztő cég a madárinfluenza ellen ismertté vált, influenzatüneteket enyhítő gyógyszerről, az ugyanott kidolgozott Tamifluról vált egyébként ismertté.

Az eredmények igen figyelemreméltóak, de óvatossággal kell kezelnünk ezeket – válaszolta a Népszabadság kérdésére dr. Újhelyi Eszter, a Szent László kórház immunológiai laboratóriumának vezetője, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik