Élet-Stílus

Egyre több a baj az Internet Explorerrel

Az elmúlt héten három kritikus hibát fedeztek fel a szakértők az amúgy is sokat kifogásolt Internet Explorerben. A kritikus hibák miatt egyre többen használnak alternatív böngészőket.

A dagadó Vista-botrány mellett csúszik az új MS Office és a legújabb Internet Explorer megjelenése is. Annak ellenére, hogy állítólag gőzerővel dolgoznak az új internetböngészőn a Microsoft szakemberei, egyre több időt kell fordítaniuk a jelenleg használt böngésző foltozgatására is. A Microsoft elvesztheti akár dominanciáját is az internetböngészők piacán, ha tovább késik az új Internet Explorer.

Azonban az új – biztoságosnak ígért – böngészőnek még csak a fejlesztői verziói jelentek meg, így a felhasználóknak marad a milliók által használt, immáron egyre több biztonsági kiegészítéssel megfoltozott aktuális böngésző. A bizalom pedig egyre csökken, minden kritikus hiba biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára, amelyet a szemfüles hackerek azonnal ki is használnak.

Nőnek, növögetnek a zombihálózatok, jól működnek a távirányítható spamautomaták, és az adatlopásokkal is egyre többször sikerül adatokat vagy pénz szerezniük azoknak, akik jobban ismerik az Explorer hibáit, mint maguk a fejlesztők.

Csökkenő előny

A Microsoft lassan veszíti el gyorsan szerzett előnyét, s noha a szakemberek látják, hogy ideje lenne végre beváltani a biztonságosabb böngészőt sejtető ígéreteket, nem nagyon látszik a fejlesztés vége.

Az egyre sűrűsödő biztonsági problémák a konkurencia malmára hajtják a vizet, és látható: először talált látványosan növekvő kihívóra a Microsoft a Mozillában. A Firefox ugyan szintén elkövet egy-két hibát a böngészője fejlesztése során, de a szimpatikus “Dávid” könnyen lehet, hogy gyorsaságával legyűrheti a lomha Góliátot.

A Firefox előnyeként említhető az is, hogy kódja viszonylag friss, és mentes a sok foltozástól, hiszen az Explorer problémáját egyre inkább az okozza, hogy a sok javító patch az eredeti kódot igencsak megváltoztatta. Egy újabb javítás kiadása azzal a kockázattal jár, hogy a sietve elkészített patch akár nagyobb kárt tehet a programban, mint amilyen problémát maga a hiba okozott.

A javítás javítása eredményez új hibákat

A javítások egymásra hatása így egy egyre kaotikusabb működésű, lassabb és megbízhatatlanabb Internet Explorert eredményez. Nem véletlen, hogy a Microsoft fejlesztői nem vállalják azt, hogy az új Explorer fut majd az XP alatti operációs rendszereken, hiszen azok a kódok még olyan környezetre íródtak, amikor még nem voltak ismertek a mai betörési, eltérítési technikák, spamek, férgek és falovak.

Az egyre nagyobb gondokkal küzdő monstrumot könnyen kikezdték a kicsi és rugalmas cégek, a feltörekvő Firefox, az egyre jobb Opera vagy a Maces Safari. Ritka lehetőségüket jól felismerve legfontosabb szlogenjeik a biztonság, a gyorsaság és a kompatibilitás.

A Microsoft pedig csak foltozgat, és mindenfélét ígérget a jövőben várható nagyszerű új Explorerrel kapcsolatban. A felhasználók pedig ezt vagy elhiszik, vagy letöltik a Firefoxot, esetleg az Opera legfrissebb változatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik