Élet-Stílus

Megvan az EU légi feketelistája

Összesen 96, szinte csak fejlődő országbeli légitársaság szerepel az EU feketelistáján: ezek közül 93-ra teljes tiltás, 3-ra pedig működési korlátozás vár az Európai Unió területén, illetve légterében.

Kongói, ruandai, afganisztáni, kazah, kirgiz és egyenlítői-guineai légitársaságok is szerepelnek azon a feketelistán, melyet szerdán fogadott el az Európai Bizottság. Az összesítés megtekinthető a testület honlapján, és még a héten megjelenik az EU hivatalos lapjában is.

„Ez a feketelista távol tartja a gyanús légitársaságokat Európától. Biztosítja azt is, hogy az európai légtérben üzemelő valamennyi légitársaság megfeleljen a legmagasabb biztonsági követelményeknek” – hangsúlyozta Jacques Barrot, a bizottság közlekedésért felelős alelnöke.

A listát a tagállamok által nyújtott információk és alapos szakértői elemzések nyomán állították össze. A tilalom és a korlátozás a személyi és az áruszállításra is vonatkozik. A listát olyan gyakran frissítik, amilyen gyakran csak szükséges – de minimum háromhavonta.

Amennyiben egy légitársaság le szeretne kerülni a feketelistáról, akkor fel kell vennie a kapcsolatot a bizottsággal vagy egy tagállammal. Ezt követően szakértők értékelik majd, hogy a légitársaság valóban megfelel-e a biztonsági követelményeknek, a végső döntést azonban a bizottság hozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik