Élet-Stílus

Bartók és 1956 Németországban

Csütörtökön megnyílt a magyar kulturális évad Németországban.

Az Ungarischer Akzent című rendezvénysorozat 2007 második feléig, előreláthatólag a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tart.

„Az évadnak kettős missziója van: egyrészt szeretnénk bemutatni a kortárs magyar kultúrát, mindent, amely újat kereső és kezdeményező, de közben egy pillanatra sem feledkezünk el hagyományainkról. Célunk, hogy Magyarország úgy jelenjen meg önök előtt, amilyen a valóságban is: egy innovatív, sokszínű és tehetséges társadalom, amely a múltból táplálkozik, de nyitott a jövő felé. Egyúttal lehetőséget akarunk teremteni a fiatal magyar művészeknek is a külföldi bemutatkozásra” – mondta az évadot megnyitó beszédében Bozóki András, kulturális miniszter.

A programsorozat új eleme, hogy a már jól működő bajorországi és baden-württembergi kapcsolatok ezúttal Hamburgra, Brémára és a keleti nagyvárosokra is kiterjednek. 2007-ben pedig az események többsége Északrajna-Vesztfáliában, Szászországban és Thüringiában zajlik majd. A magyar évad az első szakaszban Berlin/Brandenburgra összpontosít, ám jelentős kulturális programok zajlanak Bajorországban is. Magyarország emellett minden eddiginél hangsúlyosabban jelenik meg a Lipcsei könyvvásáron.


1956 és Bartók


A Magyar Kulturális Évad két fő téma köré szerveződik: az 56-os forradalom jubileuma és Bartók Béla művészete köré.

„A 125 éve született Bartók Béla a modern európai zene megújítója, munkássága és művészete egyetemes és kortalan. 1956 jelentősége szintén összeurópai, és szintén örökérvényű tanulságokkal szolgál. A 20. századi magyar történelem és közgondolkodás egyik meghatározó eseménye, amelyről szeretnénk önökkel közösen megemlékezni és elbeszélgetni. Legfőképp azért, mert a német múltfeldolgozási kultúra példaértékű a mi számunkra is” – emelte ki Bozóki András.

Az évad további fontos témája a hatvan éve meghalt Moholy-Nagy László művészete, aki az avantgárd interdiszciplináris zsenijeként Berlinben kezdte karrierjét, és Walter Gropius meghívására a weimari és a dessaui Bauhausban tanított.

Fényfestménnyé változik a Brandenburgi kapu


Márciusi 9-én az évadnyitás tiszteletére néhány napra „fényfestménnyé” válik Berlin jelképe, a Brandenburgi kapu és a környező házak, a „festmények” a magyar történelmet, a német–magyar kulturális és történelmi kapcsolatokat mutatják majd be.

Az évad további kiemelt eseményei a Kurtág György 80. születésnapja alkalmából rendezett koncertek és fesztiválok, a Magyar mesenapok. Emellett számos kiállítás, kortárs színház, könnyűzene és film bemutatkozására is sor kerül.

Az évad címe, az Ungarischer Akzent (jelentése: akcentus, hangsúly vagy ékezet) nem csupán a Németországban jól ismert magyar akcentust jelöli, hanem egyben a rendezvénysorozat szerkezetét is jellemzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik