Élet-Stílus

Mobilosok filmfesztiválja

Hogy mennyire kezd elterjedni a mobiltelefonokkal készíthető film, az is bizonyítja, hogy megrendezik a Magyarországi Mobilfilmfesztivált. Kétszer is idén.

Egyre többen fedezik fel a mobiltelefonokban rejlő lehetőségeket, s avatják készülékeiket hétköznapi kommunikációs használati tárgyból multimédiás alkotóeszközzé. A kereskedelmi tévék híradóiban többször láthattunk már mobillal rögzített bejátszást, 2004-ben Chicagóban, 2005-ben Párizsban és 2006 januárjában Lisszabonban külön fesztivált is szerveztek az ilyen alkotásoknak, Aryan Kaganof dél-afrikai rendező pedig már játékfilmet is forgatott maroktelefonjával.

Az új vizuális kifejezési forma idén idehaza is végképp teret nyerhet: nyáron két fesztivált is rendeznek a mobilkészülékekkel készített filmek és alkotóik, valamint a téma iránt érdeklődők számára.

Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója és a Fesztivál Szövetség elnöke néhány hete életképeket, egyfajta sajátos dokumentumfilmeket, filmetűdöket forgat telefonjával. Mikor megtudta, hogy művészkollégái közül többen is hódolnak az újfajta szenvedélynek, arra gondolt, miért ne lehetne Magyarországon is rendezni egy mobilfilm fesztivált.

Felkér neves rendezőket, hogy készítsenek ők is két-három perces filmeket vagy mozgóképes naplót. Ezeket az alkotásokat az interneten nevező amatőr pályázók filmjei mellett egy projektor segítségével június elején be is mutatják az Új Színházban. A versenyt két kategóriában hirdetik meg a szervezők, attól függően, hogy a vágás és a montírozás mobiltelefonon, vagy számítógépen zajlik. Az alkotások műfaj szerinti besorolása: filmetűd, kisjátékfilm, dokumentumfilm, blog, montázs, riport, lomográfia, klip, egyéb. A fesztivál keretében a vetítések mellett technikai és szakmai bemutatókra, mobilfilm-elméleti beszélgetésekre, workshopokra is sor kerül.

A mobilfilm fesztivál folytatása a Művészetek Völgyében lesz, ahol az alkotók a Völgyben szerzett élményeiket örökíthetik meg és mutathatják be, teljes körű technikai háttér biztosítva számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik