Élet-Stílus

Főleg a budapesti lakásokat veszik a külföldiek

Az írek és az angolok után a spanyolok és az ukránok is megjelentek a budapesti ingatlanpiacon. A külföldi vásárlók közül jelentősen csökkent a németek részaránya. A Belügyminisztérium adatai szerint felerősödött a főváros iránti érdeklődés.

Az elmúlt két év adatait vizsgálva stagnál a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlásainak száma, néhány változás azonban megfigyelhető a vevők állampolgársága, illetve a területek szerinti megoszlásban – tájékoztatta a Világgazdaságot Gergyeni Zoltán, a Belügyminisztérium tanácsosa.

Jelentős átrétegződés tapasztalható a magyarországi ingatlant vásárló külföldiek állampolgárságát illetően. Míg 2003-ban a németek aránya megközelítette a 40 százalékot, tavaly a külföldi vevőknek már csak 25 százaléka volt német állampolgár. Gergyeni szerint ez összefügg az írek és a hollandok részarányának növekedésével: míg 3-4 évvel ezelőtt az írek gyakorlatilag nem voltak jelen a hazai ingatlanpiacon, addig mára az arányuk 13 százalékra nőtt.

A másik jelentős változás a vidék háttérbe szorulása és a főváros iránti érdeklődés felerősödése. Ez a jelenség összefügg azzal, hogy az írek kizárólag a fővárosban vásárolnak lakásokat. Tavaly az összes, Magyarországon ingatlant szerzett külföldi állampolgár 31 százaléka Budapesten jelent meg, szemben a főváros két évvel ezelőtti 16 százalékos súlyával. A korábbi években a három nyugati megye (Somogy, Zala és Győr-Moson-Sopron) túlsúlya volt jellemző. Egyébként a német és osztrák nyugdíjasokat továbbra is ez a három megye vonzza leginkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik