Élet-Stílus

Továbbra sem adták ki a NASA-hackert

A brit fél a jelek szerint csak feltételek támasztása mellett lenne hajlandó kiadni az óriási károk okozásával vádolt hackert, amivel azt szeretnék elkerülni, hogy az amerikaiak terroristaként kezeljék.

Az ügy legújabb fejleményeiről a Guardian számolt be. Eszerint a bírósági meghallgatáson elhangzott, hogy a tengerentúli vádlók nagy valószínűséggel az ilyen ügyekre tartogatott speciális rendelkezések szerint járnának el, és katonai törvényszék ítélné el a most 40 éves Gary McKinnont, ami igencsak súlyos büntetést eredményezne. Ebben az esetben azonban a brit fél megtagadná a kiadatást, így a vádlott minden bizonnyal megúszná a büntetést – legalábbis egyelőre.

A napokban már hírt adtunk arról, hogy McKinnon igyekszik elkerülni kiadatását. A férfi a vádak szerint a 2001 és 2002 februárja közötti 12 hónap alatt mintegy 700 ezer dolláros, azaz nagyjából 140 millió forintos kárt okozott a tengerentúlon, és összesen 97 számítógépbe jutott be illegális úton. Saját állítása szerint mindezt azért tette, mert bizonyítékokat keresett arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok a földön kívüli élet nyomaira bukkant, míg mások szerint pusztán a károkozás volt a célja. Kiadatását elsősorban a várható magas büntetés miatt igyekszik elkerülni: hírügynökségi információk szerint ez az 1,75 millió dollárt is elérheti, amely akár 60 év börtönnel is párosulhat.

„Ha bíróság elé citálják, ez mindenképpen egy katonai bizottság lesz. Ebben az esetben pedig lemondhat a fellebbezés lehetőségéről, mivel egyedül az elnök tudja felülvizsgálni a döntést” – mondta Edmund Lawson védőügyvéd. Éppen ezért garanciát várnak az amerikai féltől arra vonatkozóan, hogy nem viszik katonai vonalra az ügyet. Nicholas Evans kerületi bíró elmondása szerint ennek elmaradása esetén megtagadják a kiadatás kérelmet, így az USA lemondhat a tervezett büntetésről.

Az ügyet egyelőre tovább tárgyalják, a következő fordulóra március 14-én kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik