Élet-Stílus

Olaszországban és Görögországban a madárinfluenza

admin
admin

2006. 02. 11. 14:44

Dél-Olaszországban és Észak-Görögországban is madárinfluenza miatt döglött meg több hattyú - közölték szinte egyidőben a két ország illetékes szervei.

“Megérkezett Olaszországba” a madárinfluenza emberre veszélyes, H5N1 vírusa – közölte az olasz egészségügyi miniszter, miután megerősítették a vírus jelenlétét két, Szicíliában talált hattyútetemben, és más vadmadarak esetében is felmerült a gyanú az országban.

A római közléssel csaknem egyidejűleg a görög fővárosban is bejelentették, hogy H5N1 vírus okozta három, Észak-Görögországban elhullott hattyú pusztulását.

Emberi fertőzés nincs

Az olasz miniszter elmondta: 17 döglött hattyút találtak Dél-Olaszország három különböző tartományában, Pugliában, Calabriában és Szicíliában, s hogy az esetek felében igazolódott a madárinfluenza vírusának jelenléte. Storace megnyugtólag hangsúlyozta, hogy egyik esetben sem került át a vírus állatról közvetlenül emberre.

A H5N1 vírus gyengén patogén változatát már tavaly novemberben azonosították egy vadkacsán, amelyet az északi Padova térségében fogtak el.

A Szaloniki közelében talált döglött hattyúk szervezetéből vett szövetmintákat Nagy-Britanniába küldték a görög hatóságok laborvizsgálat céljából. A Weybridge-ben elvégzett elemzés kimutatta, hogy a vadmadarak testében H5N1 vírus tenyészett.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.