Élet-Stílus

Bush futurisztikus tervei

2025-ig több mint 75 százalékkal kell csökkenteni a Közel-Keletről származó amerikai olajimportot. Az új amerikai energiapolitikai elveket ismertetve Bush elnök igencsak futurisztikus tervet vázolt fel.

Az energia-tervben nagy hangsúlyt kap az etanol, amelyet az Egyesült Államokban jelenleg főként kukoricából állítanak elő, de a tavaly augusztusban elfogadott energetikai törvény már arra ösztönzi a termelőket, hogy más növényekből: árpából, búzából és rizsből gyártsanak etanolt. Bush terve értelmében több millió dollárral kellene ösztönözni a cellulóz-alapú, illetve az erdészeti termékekből származtatott etanol előállítását. Az energiaterv támogatja a biodízel hasznosítását is. Ezt a tisztán égő üzemanyagot minden dízelmotorban használják. Az USA-ban előállított biodízel 90 százalékban szójaolajból származik. Bush elmondta azt is, hogy indítványozni fogja: 22 százalékkal emeljék meg a tiszta-energiák kutatására a 2007-es költségvetésben előirányozandó összeget, ezzel is segítve a nap- és szélenergiával, a tisztábban égő szénnel, az atomenergiával és a benzin-áram vegyes üzemanyaggal hajtott hibridjárművekkel kapcsolatos fejlesztéseket.

Az elnöki előirányzat szerint az etanol hat éven belül versenyképes alternatív üzemanyaggá tehető. Az akadályok között említette a kukoricából előállított etanol magas gyártási költségét, a termesztéshez szükséges területek és víz nem elégséges mennyiségét, valamint azt, hogy az etanol csővezetéken történő szállítása nehezen oldható meg. Az amerikai energetikai minisztérium becslése szerint a kukoricából és cellulózból készülő etanol mindössze 4,3 százalékban váltja majd ki 2025-ben a benzin iránti keresletet.

Az autógyártókra és az olajcégekre az a feladat vár, hogy létrehozzák az új tervnek megfelelő autókat és üzemanyag-elosztó hálózatot. A National Petrochemical and Refiners Association, amely 450 amerikai olajcéget képvisel, támogatta az üzemanyag-ellátás diverzifikálására szóló tervet, de tart attól, hogy annak megvalósítása még szerteágazóbbá teszi majd a szabályozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik