Élet-Stílus

Kis híján elbontották a Kheopsz-piramist

Kétszáz évvel ezelőtt majdnem lebontották a Kheopsz-piramist, hogy köveit felhasználják egy duzzasztógát építéséhez.

Az Al-Ahram című vezető egyiptomi napilap az ország öntözési kultúrájáról tett közzé dokumentumokat. A mindeddig kiadatlan iratokból kiderült, hogy Egyiptom egykori uralkodója, a macedón származású Mohamed Ali kis híján leromboltatta a Kheopsz-piramist.

Mohamed Ali, a modern Egyiptom megteremtője, 1805 és 1845 között uralkodott, számos újítást hajtott végre a közlekedés, az oktatás, illetve a mezőgazdaság területén. Egy francia mérnököt bízott meg azzal, hogy a piramis gigantikus kőtömbjeit felhasználva építsen védőgátat a Nílus mentén.

Egy Linan nevű mérnök, az akkori francia konzul segítségével mindent megpróbált elkövetni annak érdekében, hogy a pasát eltérítse eredeti szándékától és megmentse a piramist. A mérnök az uralkodót többek között azzal próbálta meggyőzni, hogy a piramis kövei átlagosan négyszer nagyobb darabok, mint amilyenekre a gátépítéshez szükség van.

Az uralkodó azonban csak azután állt kötélnek, amikor a mérnök meggyőzte, hogy kevesebb pénzbe kerülne az építkezéshez egy közelebbi helyszínről szállíttatni a köveket. Linan azt állította, hogy két piaszterrel olcsóbb egy köbméter építőanyagot a selhani bányákból hozatni, mint a piramistól.

A Kvanatir-gát végül a selhani bányák köveiből épült fel. A 147 méter magas, 4500 éves Kheopsz-piramis egészen a tizenkilencedik századig a világ legnagyobb épülete volt, és mindmáig Egyiptom egyik legnagyobb turisztikai attrakciója. 2,3 millió darabból épült, a kövei átlagosan 2,5 tonnát nyomnak. A 25 éven keresztül épült piramison 100 ezer ember dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik