Élet-Stílus

Újabb Föld-szerű exobolygóra bukkantak a tudósok

25 ezer fényévnyi távolságra a Naprendszertől a Földhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező bolygót fedezett fel egy csillagászokból álló nemzetközi kutatócsoport - adja hírül az angol Nature folyóirat.

A felfedezett bolygó szilárd, valószínűleg jég és sziklák borítják, tömege ötször nagyobb, mint a Földé, de még így is az eddigi legkisebb a Naprendszeren kívül felfedezett bolygók közül – mondta el Jean-Philippe Beaulieu, a Paris-1 Asztrofizikai Intézet munkatársa.

Az OGLE-2005-BLG-390-es csillag után OGLE-2005-BLG-390Lb nevet viselő bolygó a Föld-Nap távolság 2,6 szorosára kering a csillagjától, felszíni hőmérséklete meglehetősen dermesztő, -220 Celsius fokra becsülik. A csillag a Nyilas csillagképben, a Tejútrendszer közepe felé helyezkedik el.

A PLANET csillagászai arra lettek figyelmesek, hogy egy amerikai-lengyel kutatócsoport által 2005 júliusában felfedezett csillag eltérő fényességgel ragyog.

A 73 asztrofizikus – akik tizenkét ország intézményeinek képviseletében vettek részt a vizsgálatban -, a fényesség váltakozását egy, a Neptunusznál jóval kisebb bolygó áthaladásának tulajdonították.

Dr. Pascal Fouqué, a toulouse-i és tarbes-i asztrofizikai laboratórium munkatársa úgy vélekedett, hogy a bolygó extrém hőmérséklete kizárja bármilyen életforma jelenlétét.

“A földi élet a víznek köszönhetően alakult ki. Olyan hőmérsékletre van tehát szükség, hogy a víz folyékony legyen. Ehhez viszont az exobolygónak a csillagjától ideális távolságban kellene keringenie, nagyjából olyan közel, mint amennyire a Föld kering a Nap körül.”

A Naprendszeren kívül eddig 160 bolygót fedeztek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik