Élet-Stílus

Magyar üvegbeton az új WTC-ben?

Világhírű találmányáról tartott előadást helyi idő szerint kedden este a washingtoni Nemzeti Építészeti Múzeumban Losonczi Áron. A Time magazin a fényáteresztő betont 2004 egyik legjelentősebb találmányának minősítette.

A 29 éves mérnök-vállalkozó fényáteresztő betonból készült faldarabja látható a múzeumnak a beton történetét és felhasználását bemutató kiállításán. Losonczi Áron hajszálvékony optikai üvegszálakat adott a betonhoz, az így létrehozott homogén anyag megőrizte a hagyományos beton szilárdságát, ugyanakkor átszűrődik rajta a fény, s túloldalon álló alakok körvonala is átdereng rajta.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán 2001-ben diplomázott Losonczi Áron a stockholmi posztgraduális képzésen, a Királyi Művészeti Egyetem építész-iskolájában alkotta meg a Light-Transmitting Concrete (fényáteresztő beton) első betűiből LiTraConnak nevezett anyag prototípusát, amely tavaly megkapta az észak-rajna-vesztfáliai Design Központ Best of the best díját.

Átlátszó beton a Szabadság Toronyban?

A The New York Times tavaly nyáron hírül adta, hogy a New York-i Kereskedelmi Világközpont (WTC) helyén felépítendő Szabadság Torony tervezésénél a számításba vett építőanyagok között szerepel a LiTraCon is, amelyet az alsó tíz szinten használnának fel, mivel megfelelő szilárdságú, ami a terrortámadások veszélye miatt követelmény, ugyanakkor fényáteresztő képessége miatt mégis a könnyedség érzetét kelti és nem olyan komor, mint a hétköznapi beton.

Losonczi Áron az MTI-nek elmondta, hogy ebben az ügyben még nem keresték meg, de New Yorkban hamarosan találkozik a Daniel Liebeskind tervezővel együtt dolgozó cég, a végleges tervet elkészítő SOM építészeti iroda képviselőivel és egy héten belül kiderülhet, hogy “széna vagy szalma”.

A The New York Times cikke a fényáteresztő betont drágának nevezte. Losonczi Áron elmondta, hogy találmánya költségeinek a 60-70 százalékát az üvegszál teszi ki, a LiTraCon valóban exkluzív luxustermék, de így is megveszik. Az ára persze nagyipari módszerrel előállítva csökkenne.

Decemberben szerződést írt alá egy japán céggel az ottani gyártásáról. Más cégekkel is tárgyal az európai és észak-amerikai gyártásról és forgalmazásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik