Élet-Stílus

A szárazság megfojtja Amazóniát

Harmincöt év óta az elmúlt évben esett az Amazonas vidékén a legkevesebb eső. Júliusban például csak 30,8 liter csapadék hullott négyzetméterenként, holott ebben a periódusban a megszokott a 87,5 liter volt.

Az Amazonas vize két méterrel apadt, és bár a brazil kormány szerint a vízmagasság még így is 17 méter, a probléma, hogy sok mellékfolyó és tó kiszáradt. Pará államban például a Curulai-tó medre annyira kiszáradt, hogy tehenek is nyugodtan közlekedhetnek rajta. A szárazság miatt szaporodnak az erdőtüzek, és a kiszáradt medrekben sok olyan település van, amelyet csak vízi út kötött össze a világgal. Becslésük szerint ez mintegy 40 ezer embert érint – írta az El País című spanyol napilap.

A Greenpeace felhívta a figyelmet arra, hogy a szárazság és a mértéktelen erdőirtás felbecsülhetetlen károkat okoz, és fennáll a veszély, hogy eltűnik a világ egyik legértékesebb ökorendszere.

Aggodalmukat látszik igazolni, hogy bár a brazil kormány korlátozta a fakitermelést, a világ legnagyobb trópusi rezervátuma 9 ezer négyzetkilométert veszített területéből az elmúlt évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik