Élet-Stílus

Megnyílt az autószalon

Világpremier nincs ezúttal a 2005-ös autószalonon, de testközelből lehet megcsodálni sok újdonságot, tanulmányautót.

Megnyílt a Hungexpon a 18. járműipari szakkiállítás, az Automobil 2005. Eltérően a korábbiaktól, idén hosszabb időszak áll az érdeklődők rendelkezésére, hiszen október 22-30. között két hétvégét magában foglalva látogatható az autószalon.

Látványban nincs hiány, mert az importőrök kitettek magukért, szinte mindent elhoztak, amit a Frankfurti Autószalonon kiállítottak.

Természetesen az autókon van a hangsúly, de a kiállítás helyet ad motoroknak, és az autós háttériparnak is. A kiállításra látványos törésteszt-bemutatókkal készül a Dekra, de érdemes megnézni a 100 éves a magyar autógyártás című kiállítást is, ahol több restaurált járművet állítanak ki.

A vásárterület külső helyszínén kialakított off-road pályán tapasztalt pilóták mellett lehet ellesni a terepjárózás fortélyait. Nem hiányoznak a versenyautók, a tuning és hifi felszerelések sem az autószalonról. Az 1800-as évektől a 21. századig tartó időszakot öleli fel az a kiállítás, melyben egyben gyártott és kézzel összeszerelt modell autók kaptak helyet.

Kiállítók:

Újak és visszatérők:


Megnyílt az autószalon 1

Fotó: Vezess.hu

Most először láthatók Magyarországon a Cadillac és Corvette márkák. Előbbinél látható az Európának szánt BLS, és az amerikai modellek az STS, az XLR és az SRX is. A Corvettnél, a legendás sportkocsi legújabb Z06-os változatát hozta el.

Két éve kihagyta a kiállítást, de idén újra a kiállítók között láthatjuk a Suzukit, náluk a Swift Sport és a Grand Vitara az újdonság. Visszatért a koreai Ssangyong, ott az egyterű Rodius és a Kyron szabadidőautó lesz a középpontban.

Régi motorosok:

Két éve még Daewoo néven volt jelen, idén már Chevrolet-ként állít ki a dél-koreai márka. Náluk a Kalos lépcsőshátú változatának utóda az Aveo és a Túraautó Világbajnokságban egyre sikeresebb versenyautó látható.

A Citroen standján többek között a felújított C2 és C3-as, valamint az új C6-os áll. Persze nem hiányzik a C1 sem. A standon egy szimulátor segítségével ki lehet próbálni milyen is a Sensodrive váltóval vezetni. Nem csak Kelet-Európában, de Nyugaton is sikeres a Dacia Logan, amely még inkább kelendő lehet az új dízelmotorral.


Megnyílt az autószalon 2

Fotó: Vezess.hu

Érdemes betérni a Fiat területére, ott az új Croma mellett a főszerep a Grande Punto-é lesz. A standon látható a 600-as néven továbbélő Seicento és egy különleges kivitelű Panda 4×4.

Ahogy a többi kiállító, úgy a Ford is felvonultatja a teljes modellpalettáját. Újdonságként a Focus sportváltozát az ST-t mutatják be a Mustang mellett. A Honda-nál sok-sok újdonság várja a látogatókat. Az új Civic-en kívül, látható a sikergyanús “lépcsőshátú Jazz”, a City, de kiállítják az új Legend-et, a face lift-es Accord-ot és a Civic hibrid változatát is.

A Hyundai-nál az új modell, a Grandeur, illetve a Sonata és a Getz új változatai mutatkoznak be.

Legyen szó az X-Type-ról, az S-Type-ról vagy az XJ-ről mindegyiket kiállítja a Jaguar, az újdonságot a nagyobb modellekben bemutatkozó dízelmotor jelenti.

Jelentős sikert vár a Kia új alsó-középkategóriás modelljétől, a Rio-tól, de elődjénél sikeresebbnek ígérkezik az új Magentis is a hazai piacon. Van mit nézni a Lexus területén, hiszen az ismert LS, SC, GS modelleken kívül, az új IS és az RX 400h látható.


Megnyílt az autószalon 3

Fotó: Vezess.hu

Bármerre nézünk a Mazda standon, csupa-csupa nálunk újdonságnak számító járművet láthatunk. Bemutatkozik a Mazda6, a Mazda2 felújított változata, de elhozták az új MX-5-öt, Mazda5-öt és a hatos csúcsváltozatát, az MPS-t is.

Hasonlóan tobzódhatunk a Nissan-nál, ahol a középpontban ugyan a Note áll, de bemutatkozik 350Z Roadster, a Micra C+C, az új Navara, és a felfrissített Micra, utóbbiból a szintén új 160SR sportváltozat is jelen van.

Mindhárom OPC modell bemutatkozik az Opel-nél, az Astra, a Vectra és a Zafira sportváltozatát is kiállítják. Érdemes megnézni az Astra GTC-hez rendelhető üvegtetőt. A német gyártó Budapestre hozta a Frankfurtban bemutatott terepjáró tanulmányát az Antara GTC-t és az Astra kabrió változatát a Twin Top-ot.

Utolsóként érkezett a három testvérmodell közül a Peugeot 107, ami mellett a 407 Coupé jelent újdonságot nálunk. A nagy szalonok után eljutott hozzánk a 907-es tanulmányautó is.

Nem hiányzik a Renault standjáról a Forma-1 világbajnokság győztes versenyautója sem, de a hangsúly az új Clio-n van. A franciáknál megtekinthető a roadster tanulmányautó, a Wind. Két új modellel érkezett Magyarországra a Saab, a kívül-belül megújult 9-5-el, és a 9-7X szabadidőautóval.


Megnyílt az autószalon 4

Fotó: Vezess.hu

Az Aygo mellett az új Yaris-t és Hilux-ot láthatjuk a Toyota-nál. Érdemes időt szentelni és megnézni a Volvo-nál az új C70 látványos tetőmechanizmusát, de az Ocean Race modelleket se hagyjuk ki. Mindenképpen tegyünk egy próbát a felnöttek méretére nagyított gyermekülésben is.

A hiányzók:

Ahogy tavaly, úgy idén sem lesz ott a seregszemlén autóval a Porsche Hungária cégcsoport. Így az Audi, Porsche, Seat, Skoda, Volkswagen modellekkel ezúttal is a cég saját szalonjaiban ismerkedhetnek az érdeklődők. A szalonon egy információs pulttal van jelen az importőr.

Nem állít ki a Daimler-Chyrsler sem, ezért távol marad a Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep és Smart is. A BMW-t és a MINI-t is hiába keresnénk, ahogy a Mitsubishi-t és a Subaru-t se keressük. A Fiat csoport kiállít, de az Alfa Romeo modelleket ezúttal nem hoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik