Élet-Stílus

A Wikipedia alapítója is elégedetlen a minőséggel

A közösségi oldalak vezérhajója – az ismert Wikipedia online enciklopédia – növekvő címszó állományának egy része elégtelen információt tartalmaz egy igényes szerkesztett lexikonhoz képest - állítják kritikusai.

Az internetes mozgalmak, aktivisták számtalanszor hozzák fel pozitív példának a Wikipediát, mint az internetes közösségek és önszerveződő működésű oldalak legjobbikát. Nem régen hallhattuk, hogy híres szerkesztett lexikonok szócikk számát is meghaladta már az angol nyelvű verzió.

A Registerben közreadott nyilatkozatában azonban Jimmy Wales, az egyik alapító elégedetlenségének adott hangot, azzal kapcsolatban, hogy az online lexikon minőségi problémákkal kűzd. Mivel a rendszer nyitott, így akárki hozzátehet, illetve megváltoztathat szócikkeket az online lexikonban anélkül, hogy az bármiféle komolyabb tartalmi, vagy egyéb szűrésen keresztül menne.

Természetesen szerkesztőkre nem futja az öt éve futó projekt alapítóinak, mivel a hirdetések és bannerek elhelyezését a működtető alapítvány elutasítja. Az elképzelések szerint önkéntes szerkesztők és moderátorok tartják majd karban a tartalmat, de a robbanásszerű bejegyzés szám növekedés ezt egyre kevésbé teszi lehetővé.

A legtöbb kritikát a szerkesztetlenség és a tartalmi hiányosságok terén kapja a Wikipedia.
A legnagyobb probléma az objektivitás hiánya, illetve a szócikkek minőségének a színvonala, egész pontosan alacsony színvonala.

Az online enciklopédiát többen is támadják minősége miatt. Egyesek szerint a Wikipedia, mint kezdeményezés nagyon jó elméleti alapokra épül, amelyek a valóságban valószínűleg megvalósíthatatlanok.

„Az angol változat 770 ezer szócikkével a legnagyobb szabadon szerkeszthető online lexikonként, az információ források élvonalában lehetne, ha a minőségében is megbízhatnánk benne” – állítják kritikusai.

A német nyelvű változat 305 ezer, a francia 177 ezer, a lengyel 137 ezer, míg a magyar rendelkezik mintegy 17 ezer szócikkel rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik