Élet-Stílus

Partra viszik a stégeket a Balatonból

A Balatonon minden stéget ki kell vinni a partra október végéig: azokat a stégeket, amelyeket a tulajdonosok nem tesznek a partra, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Kirendeltségének munkatársai emelik ki, s csak térítés ellenében adják vissza.

A stégeket azért kell kiemelni a tóból a tél beállta előtt, mert ha a jég a víz alá nyomja, akkor ez rendkívül veszélyes lehet a fürdőzőkre, a szörfösökre és hajózókra egyaránt. A szakemberek a hónap végéig ellenőrzik, hogy a tulajdonosok eleget tettek-e a kötelezettségnek.

Nem lesz egyszerű, ugyanis több mint ezer stéget telepítettek engedéllyel a Balatonba, de legalább ennyi az illegálisan kihelyezett építmény. A tóban hagyott stégek mellett az is gondot okoz, hogy a horgászok több ezer karót vernek a mederbe, amit hiába gyűjtenek össze időről-időre a vízügyi szakemberek, újra meg újra visszaállítják, hogy ehhez tudják kötni a csónakjukat.

A felmérések szerint az illegálisan létesített stégek mintegy felét a balatoni nádasokban állították fel, s helyenként a bejárók mellett csónak- és vitorláskikötőt is kialakítottak, szintén engedély nélkül. Ezzel az a gond, hogy felszabdalják az összefüggő nádast, amely így nem tud ellenállni a hullámzásnak és a jégnek, s rohamosan pusztul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik