Élet-Stílus

Szabó István is előad a Mindentudás Egyetemén

Szeptember 12-én Csermely Péter Hálózatok sejtjeinkben és körülöttünk című előadásával indul a Mindentudás Egyeteme hetedik szemesztere. Hétfő este megtudhatjuk például, miért fontos a pletyka a társadalmi rend fenntartásában.

A nyitóelőadás többek között arra próbál választ adni, miért találjuk szépnek Mona Lisa mosolyát, miért stabilizálják a nők (és az ő pletykálkodásuk) a társadalmakat, miért halt volna ki az ember, ha nem lenne mindenevő. Az előadás nemcsak azt mutatja meg, hogy ezekre a kérdésekre válasz adható, hanem azt a megdöbbentő tényt is bizonyítja, hogy a fenti kérdésekre a válasz ugyanaz. A minket körülvevő és a bennünk lévő rendszerek – nagyobb molekuláink, sejtjeink, szerveink, baráti társaságaink, munkahelyünk, a társadalom, amelyben élünk, és az egész Föld – mind-mind hálózatok. E hálózatok hihetetlen módon egyformán viselkednek. Közös vonásaikat, stabilizálásuk módjait mutatja meg az előadás, amely izgalmas utazásra hív az evolúció, a rák, az öregedés, az emberi nyelv, a számítógépes programok, a gazdasági rendszerek és a történelem világába.

A következő hónapokban a tudományos előadások mellett több művészeti előadásra is sor kerül. A korábbi sikeres vidéki előadásokat most újabbak követik. Az állomások: Szolnok és Győr. A szigorúan értelmezett tudományos előadások mellett több, a művészet különböző területével foglalkozó előadásra is sor kerül. Szolnoki előadásában Szabó István filmrendező arról beszél, hogyan nézzünk filmet, a szemeszterzáró-előadáson pedig Vásáry Tamás karmester Liszt Ferenc, média és médium című előadását hallgathatjuk meg.

Igazi különlegességet ígér, hogy jónéhány külföldön élő-dolgozó magyar tudós tart előadást az ősszel. A világhírű történész John Lukacs nemzeti ünnepünk másnapján, október 24-én Állam, nemzet, nép címmel tartja meg előadását. Kornai János közgazdász a kelet.közép-európai átalakulások sikereiről és csalódásairól beszél. Szabó Csaba a kamikáze molekulákról, Barabási Albert-László a hálózatok tudományáról, Pongor Sándor a hálózatok világában működő biológiai rendszerekről ad elő.

A 2002 őszén indult Mindentudás Egyeteme minél szélesebb rétegekhez eljutva kívánja népszerűsíteni a tudományt, és ismertté tenni a magyar tudósokat. A többségében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen zajló előadások előtt ezentúl minden alkalommal különböző rendezvényekre kerül sor, például könyvbemutatóra, könyvvásárra, filmvetítésre, kiállításra. A szervezők azt szeretnék, ha hétfő délutánonként minél többen látogatnának el a helyszínre, és a 19:30-kor kezdődő előadás a közösen eltöltött délután megkoronázása lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik