Élet-Stílus

Google: megismerhető a Föld, sajtból van a Hold

A népszerű Google Map szolgáltatás technológiáját alkalmazza az a weboldal, amely az 1969-es holdra szállás évfordulójáról emlékezik meg.

A Google Moon, a Google Maps, illetve a letölthető Google Earth technológiáját alkalmazva mutatja be az 1969. július 20-án lezajlott első hold missziót, amelyben először lépett ember a szomszédos égitestre. A NASA által biztosított hold térképen a 1972-ig lezajlott további küldetések is láthatóak.

A Google innovációs csapata most is bebizonyította, hogy jó ötletekkel lehet a legjobban eljutni a felhasználókhoz, és hogy egy kis humoért sem kell a szomszédba menniük, mivel a térkép legnagyobb felbontásra zoomolása esetén egy lyukacsos sajt jelenik meg monitorunkon.

Arról már korábban tudósítottunk, hogy a Google nagy lépésekkel halad a térinformatikai fejlesztések útján, a Google Maps és a Google Earth ma az első kereshető térkép adatbázis, illetve az első műhold térkép rendszer, amely a földünket hihetetlen részletességel mutatja be. A fejlesztés egy részét virtuális közösségek vállalták magukra, így a térképek jó része mostanra a világ minden táján gépeik előtt ülő önkéntes szerkesztők megjegyzéseivel, információival gazdagodik.

A Google Moon a http://moon.google.com/ oldalon található.


Google: megismerhető a Föld, sajtból van a Hold 1

A Vatikán madártávlatból

A Google Map online szolgáltatása mellett ma már bárki letöltheti a Google Earth nevű programját, így azok is élvezhetik a virtuális földet, akik saját gépükön szeretnék futtatni a Google virtuális világát. A korábban Keyhole-nak nevezett alkalmazás új verziójának bétáját a Google mindenki számára elérhetővé tette hatalmas infrastruktúrája segítségével.

A legérdekesebb, hogy a térképrajongók azonnal elkezdtek közösséggé szerveződni és napról napra érdekes meglepetésekkel lepik meg  egymást. Van köztük olyan aki érdekes alakzatokra hajt, de akad olyan is aki a népszerű helyeket látja el megjegyzésekkel. A nyitott rendszer ma már mindenki számára elérhető, interaktív földrajzkönyv, látványosságtár és vizuális élményforrás.


Azt gondolom a Google Earth a legjobb földrajzi oktatási segédeszköz, amelyet jó lenne, ha fehér foltjai elllenére, végre az iskolák is alkalmaznának.

A program ingyenesen letölthető a www.earth.google.com címről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik