Élet-Stílus

Fesztiváldömping és Tour de France

Július elején beindult az igazi nagyüzem a nyári fesztiváloknál. Három csak ezen a héten.

Péntek, július 8.
Fesztiváldömping és Tour de France 1

Fotó: Sziget.hu


Volt Fesztivál, Sopron

A Volt fesztivál pénteki, második napját jó lélekkel lehet ajánlani, akárcsak az összes többit. A soproni fesztiválon a magyar elektronikus zene állócsillaga, az Anima Sound System, valamint Roni Size és MC Dynamite is játszik. A nagyszínpad nagyágyúi azonban hamvaiból újjáéledő Európa Kiadó, az ugyancsak második gyermekkorát élő Stereo MC’s és végül az örökké fiatal Ákos is színpadra lép.

A fesztiválról bővebben itt olvashat >>

Szombat, július 9.
Fesztiváldömping és Tour de France 2

Fotó: Millenaris.hu


Chico Freeman – Dresch Quartett koncert, Millenáris

Ha nem érzünk óhatatlan vágyat, hogy megnézzük, hogy a Kelta Tigris, Michael Flatley, hogyan táncol 55 csatt/másodperc sebességgel ír táncot a Puskás Ferenc Stadionban, akkor igazi zenei csemegét kóstolhat a Millenárison, ahol Chico Freeman szaxofonos játszik majd az ötvenedik születésnapját ünneplő Dresch Mihállyal. A New York-i szaxofonos óriás Von Freeman fiaként Chico továbbvitte a családi üzletet, és már őt is a legnagyobbak közt tartják számon. A Dresch Quartettel 2001-ben lépett fel először a Zsámbék Jazz Open rendezvényen. 2002-ben jelent meg “Oh, By the Way…” című albuma, amivel a latin-jazz vizeire evezett. Mostani fellépésére a napokban 50. születésnapját ünneplő Dresch Mihály kérésére jön el.

A művész életútjáról bővebben itt olvashat >>

Vasárnap, július 10.
Fesztiváldömping és Tour de France 3

Fotó: Kalakafesztival.hu


Kaláka fesztivál, Miskolc, diósgyőri vár

Bár melegfesztivál is zajlik a Művész moziban a napokban, ha valaki inkább mégis valami inkább a hetero-kissebbséghez tartozik, vagy egyszerűen már látta az összes homoszexuális témájú filmet, annak a kevésbé urbánus, szórakozást ajánlunk a Kaláka fesztiválon, amit idén már huszonhatodszor rendeznek meg. Miskolcon és a diósgyőri várban a fellépők közt szerepel a Besh o drom, a Hot Jazz Band, a Százcsávási Banda, Sebestyén Márta és a Csehországban sztárként ünnepelt Czechomor együttes. Melletük sokan mások is labdába rúghatnak, így mintegy 30 koncert lesz július 7-e és 11-e között. Ezek mellett 2 kiállítás, gyerekfesztivál, népművészeti kirakodóvásár és lemezárusítás is helyet kap. A vár melletti strandon pedig kempingezési lehetőség is lesz.

A fesztivál honlapját itt találja >>

Hétfő, július 11.
Fesztiváldömping és Tour de France 4

Fotó: Imdb.com


Farkasok birodalma, szinte bármelyik multiplex

A drága nyári hétvégeinket talán kár lenne mozira pazarolni, ezért inkább hétfőre halasszuk az új francia thriller leszemlézését. A történet koránt sem meglepő módon egy sorozatgyilkos körül bonyolódik (van manapság olyan thriller, amelyik nem?). Ez esetben Párizs török negyedében találnak három brutálisan meggyilkolt török nőt. A szálak a török maffiáhozvezetnek, amelynek Szürke farkasok nevű rendkívül titkos és rendkívül militáns szélsőjobb szárnya keveri a kártyát. Két zsarú , a piszkos (Jean Reno, ki más) és a beépített tejfelesszájú gáncsnélküli lovag bogozza a kusza szövevényt, amelyben a fordulat talán egy kicsit több is a kelleténél. Akiknek tetszett a Bíbor folyók két része, azok biztosan ez is szeretni fogják, hiszen ugyanazon forgatókönyvíró tollából született.

A filmről bővebben az Exit cikkében olvashat >>

Kedd, július 12.
Fesztiváldömping és Tour de France 5

Fotó: Budapesti Cervantes Intézet


Kubai filmhetek, Cervantes intézet

Kedden a rum, a szivar és Castro országába invitáljuk az olvasókat virtuális utazásra. A Kubai filmhetek keretében ugyanis a Budapesti Cervantes Intézetben ingyenes vetítéseket tartanak. A keddi napon egyben időutazást is végrehajthatunk, ugyanis a nyolcvanas években készült Alhambra szépe a XX. Század elejének Kubáéra oly jellemző színpadi és varieté-színházi világát ábrázolja. A film előtt után emellett a Magyarországon élő grafikus, Irra és a Kubában járt magyar fotós, Pesti Ákos képeit is megnézhetjük.

A Kubai filmhetekről bővebben itt olvashat >>

Szerda, július 13.
Fesztiváldömping és Tour de France 6

Fotó: Exit.hu


Tour De France a Eurosporton

Július 24-éig minden nap jó szívvel ajánlhatjuk a Tour de France-ot, ahol 1903 óta tapossák a pedált a világ legjobb kétkerekezői. Szerdán a Col du Galibier 2645 méteres csúcsára kell feltekernie a mezőnynek. Innentől persze még hosszú az út vezet 24-éig a párizsi Champ-Élysées-i befutóig. Addig is szoríthatunk Bodrogi Lászlónak, aki egyetlen magyar versenyzőként már meg-megszorongatta a pálya királyát Lance Armstrongot.

A francia körversenyről bővebben itt olvashat >>

Csütörtök, július 14.
Fesztiváldömping és Tour de France 7

Fotó: Hegyaljafestival.hu


Hegyalja fesztivál, Tokaj-Rakamaz

Miután véget ért a Volt egy újabb nyári fesztivál indul, amely egészen 17-éig tarta a tokaj-rakamazi Tisza kempingben Világsztárok ezúttal is színpadra lépnek. A hírek szerint jön az Asian Dub Fundation és a Transglobal Underground is a Clawfinger és Boban Markovic mellett. A napi jegy csak a helyszínen kapható és a szerdai napijegy csütörtökre is érvényes, ára pedig 3800 forint.

A nyári fesztiválokról szóló összeállításunkat itt találja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik