Élet-Stílus

Amerikában a laptop a menő

Az Egyesült Államokban készült legfrissebb felmérés szerint a hordozható számítógépek forgalma májusban - első alkalommal - meghaladta a személyi számítógépek eladásából származó bevételeket.

A Current Analysis által elvégzett felmérés érdekes folyamatra világít rá: a laptopok és noteszgépek rohamos ütemben terjednek, és elérkezhet az idő, amikor a háztartások jó részében teljes mértékben felváltják a hagyományos asztali számítógépeket. Az Associated Press híréből kiderül, hogy május hónapban a hordozható számítógépek forgalma az amerikai piacon az összes személyi számítógépekből befolyt bevétel 53 százalékát tette ki, míg egy évvel ezelőtt ez az arány 46 százalékos volt. Tehát jelentős mértékű növekedésről beszélünk, amihez minden bizonnyal nagyban hozzájárult a laptopok csökkenő ára, és folyamatosan növekvő teljesítményük.

“Néhány évvel ezelőtt a laptopok teljesítménye meg sem közelítette a mostani átlagot” – jelentette ki Sam Bhavnani, a Current Analysis elemzője. A felmérés megjegyzi továbbá, hogy a hordozható számítógépek ára egy év alatt átlagosan 17 százalékkal lett olcsóbb, míg az asztali konfigurációk esetében mindössze 4 százalékos csökkenés következett be.

Az elemzői cég szerint a trend az elkövetkezendő években is folytatódni fog, és a laptopok egyre több háztartásban jelennek majd meg. A folyamatos növekedés azonban nem feltétlen pozitív jelenség. A káros mellékhatásokra éppen a napokban világított rá egy tanulmány, miszerint a nem folyamatos használatra tervezett eszközök intenzív alkalmazása ízületi betegségeket, gyulladásokat, és egyéb, a rossz testtartásból, az ölben tartott gép miatti potenciazavarokról, valamint a képernyő közelségéből adódó problémákról számolt be.

A laptopok forgalma ennek ellenére tovább emelkedik, és ez az emelkedés a hazai cégeknél is megfigyelhető. A téma már csak azért is fontos, mert az amerikai példa nyomán a megugrás hamarosan az európai piacokon is megfigyelhető lesz, és az IDC, illetve az Albacomp szerint Magyarországra is begyűrűzik. Akkor pedig fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy a nagyobb mobilitás – amely a laptop elé görnyedve sokszor még nagyobb helyhezkötöttséget jelent – megéri-e az árat, amit hosszútávon fizetünk érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik