Élet-Stílus

Egy kis statisztika: melyik a legveszélyesebb téli sport?

admin
admin

2003. 01. 21. 00:00

A snowbordosok nézik meg a leggyakrabban közelről a havat: nekik van a legnagyobb esélyük, hogy sérülésekkel térjenek haza a felhőtlen pihenésre szánt napokból. A magasság, a dohányzás, és a női nemhez tartozás még tovább fokozzák az elvágódás esélyeit.

Biztosítás nélkül ne kockáztasson meg senki egy sítúrát: csak Ausztriában évente 80 000 balesetet szenvednek el a téli sportok szerelmesei – derült ki az Osztrák Síszövetség tanulmányából. A hideg hónapok fellendítik az osztrák nemzetgazdaságot: a nyolcmillió pihenő közül csupán 2,5 millió az osztrák, a többi 5,5 millió külföldi esetlges balesete a hazai kórházak bevételeit szaporítják.

Snowboardosok – fokozottan veszélyeztetett csoport

Az osztrák orvosok elsősorban a snowboard őrület terjedésének köszönhetik a többletmunkát, a boardosok űzik ugyanis a legveszélyesebb téli sportot. Naponta átlagosan 3,4 alkalommal landolnak akaratlanul a hóban a tanulmány szerint. Messze megelőzik ezzel a kevésbé trendi síelőket, akik csupán 0,98-szor nézik meg közelről a havat. Nem véletlen, hogy az osztrákok csak zuhanópilótának nevezik a cikázó deszkásokat.


Mivel ezer esésből csupán 1,6 esetben történik sérülés, nyugodtan adhatja meg magát mindenki a gravitáció hívogatásának. Ha már a statisztikáknál tartunk az előző adatot és az évi átlag 80 ezer baleset tényét gyors fejszámolással összevetve, hamar megkaphatjuk, hogy az osztrák Alpok igen hangos lehet a síelők és a boardosok tompa, vagy kevésbé tompa puffanásaitól: egy szezon alatt 50 milliószor csapódnak a földbe – derült ki a FigyelőNet számaításaiból.

Az alkohol itt is bezavar

Akármennyire megértők az osztrák hegyimentősök, feltehetően nem támogatják a turisták alkohollal történő felmelegítését. (Bár ez is nagyban hozzájárulhat az ország GDP-jének alakulásához). Az általuk vadászteának nevezett forralt bor és egyéb lélekmelegítők alkoholtartalma a vérbe jutva ötszörösére növeli a snowboardosok súlyos sérülésekkel végződő eséseinek a valószínűségét.

Aki már próbált egy deszkával lesiklani a havon, az tudja, hogy józan állapotban is nehéz uralni az ártalmatlannak tűnő eszközt. Az alkohol a síelők 8 napon túl gyógyuló sebszerzési valószínűségét 2,5-szeresére növeli.

Válasszunk alacsony hegyet!


A tanulmány arra is felhívja a sítúrák tervezőinek figyelmét, ne hagyják ki a számításból a pálya fekvését sem. Minél magasabban található a síparadicsom, annál kisebb a levegő oxigéntartalma, ami az izmok nagyobb fáradékonyságát eredményezi. A kétezer méternél magasabban fekvő pályákon már kétszer veszélyesebb síelni, további ezer méterenként pedig tíz százalékkal nő a balesetek veszélye.

Ennek megfelelően a Mont Blanc csúcsán már csak igen rövid időt töltsünk oxigénpalack nélkül síeléssel. A snowboardozás gondolatával pedig még álmunkban se játsszunk el! Bár az osztrák kutatók erre a speciális esetre nem számolták ki külön a deszkások veszélyeztetettségét, de feltehetően mint mindig, itt is ők esnének többször.

A dohányos snowboardosoknak kifejezetten rossz hírrel szolgált a tanulmány: a cigaretta megduplázza a balesetek esélyét. Még több időt töltenek a földön fekve a dohányos snowboardosok, ha ráadásul nők: a gyengébbik nemhez való tartozás ténye 40 százalékkal megnöveli az elszenvedett zuhanások számát. Jó hír a nőknek azonban, hogy a férfiak, mint az erősebbik nem képviselői, erősebben is esnek: ritkábban, de súlyosabb sérülésekkel gazdagodva tápászkodnak fel a hóból.

Magányosan zuhanva


Minden romantikus regény hazudik, amely arra alapozza cselekményét és a nehezen kikövetkeztethető végkifejlethez vezető bonyodalmat, hogy egy férfi és egy nő síelés vagy boardozás közben egymásnak ütközik a napfényben szikrázó sípályán – közvetve ezt a tényt is sikerült bebizonyítaniuk az osztrák kutatóknak.

Az esések 94 százaléka magányosan, egy személy közreműködésével történik. Csak a maradék 6 százalékban jön létre ember-ember típusú, közösségi ütközés. A romantikus regények megalapozatlanságát tovább erősíti, hogy ebbe a maradék pár százalékban kaptak helyet az ember-fa, illetve ember-szikla meghitt találkozások is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.