Élet-Stílus

Irány Skócia!

Ha már eleged van a kánikulából, az izzadt, álmatlan éjszakákból, hűvösre vágysz, gyönyörű hegyek közt túráznál, vagy apró, barátságos szigeten bringáznál, ne habozz, vedd az utad Skócia felé!

Irány Skócia! 1 Ha megkérdezik lőttél-e már haggis-t, csak mosolyogj! A haggis-t nem lövik. A haggis a skótok nemzeti étele, leginkább a hazai disznósajthoz hasonlítható. Mivel maga a név, haggis, nem mond semmit még az angol anyanyelvűeknek sem, ezért a skótok szeretnek vele poénkodni, s jókat mosolyognak amikor az amerikai turisták el kezdik ecsetelni, hogy ők mekkora haggist lőttek a múltkor

A skótok nem angolok, és ezt ki is kérik maguknak. Talán mindent elmond a két nép egymás iránti kölcsönös szimpátiájáról az, hogy egy friss felmérés szerint a britek több mint 20 százaléka úgy gondolja, hogy Hadrianus falát a skótok építették az angolok ellen

Amikor úgy gondolod angolod már kitűnő, nagyon sok mindent megértesz, sőt a különböző akcentusokkal sincs gondod, akkor ülj be egy glasgow-i taxiba és próbáld megérteni a sofőrt.

Irány Skócia! 2Csak két évszakhoz kell hozzászokni

A taxisok igazán jó fejek és megértőek, főleg ha időjárásról van szó. E sorok szerzője épp egy taxisofőrrel osztotta meg első megdöbbenését az időjárással kapcsolatban. Már több mint egy hete voltam Glasgow-ban. A kilencből hét nap esett, egy hétvégén volt csupán jó idő. Amikor hétfőn bementem az irodába a főnököm nevetve megcsapkodta a vállam, és azt mondta, hogy hát akkor ennyi volt a nyár

Délután még mindig nem értettem, hogy akkor ez most vicc volt, vagy komolyan gondolta a boss. Hazafelé egy taxiban még mindig ezen tűnödtem, s megkérdeztem a taxist hogy most esik, meg tegnap is esett, meg tegnapelőtt is, de most akkor tényleg ennyit esik itt? A taxis csak nevetett és megrántotta a vállát. Mi a különbség akkor Skóciában a tél és a nyár között? – kérdeztem. Nyáron melegebb az eső – válaszolta. Raining cats and dogs – ahogy a skótok mondják.

Azóta már megtanultam, hogy Skóciával kapcsolatban a tél és a nyár szavaknak nincs jelentéstartalmuk. Skóciában két évszak van, tavasz és ősz. A napsütésért pedig ugyanolyan hálásak az emberek, ahogy mi örölünk egy kora tavaszi napsugárnak vagy egy utolsó meleg őszi napnak..

A hőmérséklet egész évben 5 és 25 fok között ingadozik. Az időjárás néha megmutatja a skótoknak, hogy az esőn kívül van más is a tarsolyában: előfordul, hogy egy nagy nap alatt négy évszakot is átélhetünk. Kisebb havazás, zápor, zivatar, mennydörgés majd egy nagy szél elviszi a felhőket és ránk mosolyog a napocska.

Irány Skócia! 3Urbánus turistáknak Glasgowt és Edinburgh-ot ajánljuk

Skóciát inkább azoknak ajánlanám, akik aktívan szeretnének kikapcsolódni. Tulajdonképpen két nagy város van, Glasgow a keleti és Edinburgh a nyugati parton. Mindkét városban rengeteg a látnivaló, és a két város hangulata élesen különbözik. Edinburgh a főváros, a posh city”, pénz, dizájn és sznobság. Glasgow él, nyüzsög, hol underground, hol bohókás. Ami közös bennük, az a pezsgő éjszakai élet.

Edinburgh kedvelt célpont az angolok számára is. Mivel ez számukra már külföld, előszeretettel tartanak itt legénybulcsút, és mindenféle alkohollal párosított összejövetelt. Aztán hazamennek és megint jólneveltek…

Szoros szálakkal kötődik Skóciához a királyi család néhány tagja is. A nemrégiben elhunyt anyakirálynő skót lassie volt, egy skót gyáros lánya. Élete végig rajongott Skóciáért és ideje nagy részét itt töltötte. Edinburgh-ban a királynőnek rezidenciája is van.

Nem szabad elfeledkezni Glasgow és a foci különleges viszonyáról sem: a két csapat, a katolikus Celtics és a protestáns Rangers nemcsak ügyességbeli, hanem vallási küzdelméről.

Irány Skócia! 4Aktív pihenésre vágyókat a skót vidék várja

Ami igazán izgalmas Skóciában, az a vidék, a Felföld és a Hebridákon túli szigetek. A vadregényes Skócia. Tényleg az. A terep kiválóan alkalmas túrázásra, hegymászásra, biciklizésre. A nyugati oldal káprázatos szigetei – Skye, Mull, Western Islands, Arran – a legpihentetőbb kikapcsolódást nyújtják.

A skót vidék ritkán lakott, ezért ha nem autóval járjuk a vidéket jól tervezzük meg az útvonalat, alaposan tanulmányozva a menetrendeket, mielőtt útnak indulunk. Láttunk már amerikai turistákat nett kis bőröndjeikkel az esőben a következő buszt várni.

Viszont a menetrendszerinti járatok általában pontosak, a kompok érkezési/indulási ideje minden esetben a vonathoz/buszhoz van igazitva, késés esetén bevárják egymást. A legtöbb szigeten illetve a Felföldön van whiskey-főzde, amely részben látvány-főzde, és kapcsolódik hozzá kiállítása és kóstoló is. És persze birka, sok-sok bárány mindenhol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik