Belföld

Eljárás indult a Debreceni Egyetem ellen a Putyin-ügy miatt

Az egyetemnek nem tetszett, hogy többen tiltakoztak Vlagyimir Putyin díszpolgári címe ellen.

Eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetem (DE) ellen – közölte a Facebookon a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A TASZ egyik ügyfele Barna Eszter, az egyetem szociológus hallgatója, aki miután kiírta az egyetem Facebook-falára, hogy „Nem adom hozzá a nevem..”, az intézmény letilotta az üzenőfalról. Barna Eszter, amint arról a 24.hu-n korábban beszámoltunk, a helyi fiatalok által alapított civil szervezet, a Natív tagja, amely petíciót indított a díszpolgári cím adományozása ellen még augusztus végén. A hallgató arról akkor is beszélt, hogy az egyetemisták és az oktatók között többen vannak, akiknek nem tetszik a döntés, de félnek.

A TASZ most azt írta:

egy állami intézmény nem diszkriminálhat senkit a politikai véleményére való tekintettel. Ha Eszter politikai véleménye az, hogy Oroszország jelenlegi elnöke nem méltó a díszpolgári címre, akkor jogszerűtlen, hogy ő pusztán ezért ne fejezhesse ki a véleményét, miközben az egyetem mindenki más számára egyenlően biztosítja a kommentelési lehetőséget.

Az EBH feladata, hogy az állami intézményekkel szemben fellépjen, ha azok hátrányosan különböztetnek meg származásra, vallásra, szexuális irányultságra vagy politikai véleményre tekintettel. A TASZ szerint ebben az ügyben is ez történt.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/SPUTNIK/Mikhail KLIMETYEV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik