Belföld

Percekig szívatták Hadházy Ákost a Parlamentben

Kinek jó az, ha nem adja ki a Ház egy képviselő mentelmi jogát?

Vicces közjáték előzte meg ma a parlamenti interpellációkat, amikor is az LMP-s Hadházy Ákos mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött a Ház.

Az előzmény, hogy Hadházy hónapokkal ezelőtt egy sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz dél-békési képviselője, Simonka György a saját magához és családjához köthető cégekhez csatornázott uniós fejlesztési támogatásokat.

Hadházy állítása szerint egy Simonka-közeli cég egy pályázaton 22 és félmillió forintot nyert paprika- és dinnyekóstoltatásra. A megrendelő a pusztaottlakai Simba Hungary Kft, melyben korábban tulajdonos volt Simonka; a kivitelező a szintén pusztaottlakai Likefest Kft, mely szintén a Simonka családhoz volt köthető.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Simonka erre rágalmazásért feljelentette Hadházyt.

Az ügy bíróságra került, a testület – hogy lefolytathassa az eljárást – Hadházy mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Országgyűléstől.

A parlament mentelmi bizottságának illetékese ma öt percen át ekézte Hadházyt az úgymond rágalmazás miatt, valamint a bíróságot a lassú ügymenet okán, végül azt javasolta, hogy a gyakorlatnak megfelelően a Ház ne függessze fel Hadházy mentelmi jogát.

Erre Hadházy Ákos azzal állt elő, hogy igenis kéri mentelmi jogának felfüggesztését, mert bíróság előtt akar helyt állni a szavaiért, be akarja mutatni „mi az a buli, amit a Simonka-család elkövet”.

Nem én akarok a mentelmi jogom mögé bújni, ő akar az én mentelmi jogom mögé bújni –

ezt mondta Hadházy.

És erre mi történt?

Az Országgyűlés 22 nem és 117 igen szavazattal nem függesztette föl Hadházy Ákos mentelmi jogát.

Mi a túró az a mentelmi jog? És mire való?

A mentelmi jog, latinul immunitas, az országgyűlési képviselő törvényben szabályozott sérthetetlensége. Rendeltetése az, hogy a képviselő zavartalanul tudja végezni a munkáját. A képviselő nem mondhat le erről a jogáról, letartóztatni vagy őrizetbe venni csak tettenérés esetén lehet. Büntető vagy szabálysértési eljárás csak akkor indulhat ellene, ha a mentelmi jogát felfüggesztik.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik