Belföld

„Ez dráma, így nem lehet gyógyítani” – dühös kérdések és érthető válaszok az e-receptről

Egy felháborodott orvos segítségével megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amik az új egészségügyi rendszerrel, az EESZT-vel kapcsolatban a betegektől leggyakrabban érkeznek.

38 év alatt még soha nem fordult elő velem, hogy nem tudtam válaszolni a betegeim kérdéseire. Most ez megtörtént. Hogy hozhatnak ilyen helyzetbe?

– kérdezi felháborodva Dr. Lénárd Rita. A belgyógyász-főorvos azért akadt ki, mert az új egészségügyi rendszer élesedésével sem az orvosok, sem pedig a betegek nem kaptak megfelelő tájékoztatást. „Segíteni szeretnék a betegnek, de nem tudok. Ez dráma. Így nem lehet dolgozni, gyógyítani” – fakadt ki az orvos.

Szerinte (és több, a 24.hu által megkérdezett orvos szerint is) fontos az EESzT: átláthatóbb és minőségibb egészségügyet eredményez. Illetve eredményezhet, ha minden félnek birtokában vannak a megfelelő információk. Ez azonban jelenleg nincs így, és az orvos szerint veszélyes és káros irányba halad a rendszer.

Érthetetlen és felháborító, hogy miért hallgatnak a kormányzat, a szakma hivatalos kommunikátorai.  Mindenféle kérdésben plakátolnak, konzultálnak. Nem fért volna bele erről akár egy külön értesítés a lakosságnak, kommunikációs szakemberek által, közérthetően megírva, egy A4-es lapon?

„A betegek félnek, nem értik az egészet. Rossz döntéseket fognak hozni, minket meg besúgóként fognak kezelni” – sorolja legnagyobb aggályait a tapasztalt orvos, aki szerint a nagy bizalmatlanság miatt, és mert nincsenek meg a kellő információk, a betegek sok releváns adatot tilthatnak majd le a rendszerben, amivel sokat árthatnak maguknak, kockáztatják az egészségüket, gyógyulásukat, sőt, akár az életüket is. A rendszer működését pedig ellehetetlenítik és értelmetlenné teszik.

Nem a kórházi koszttal van a legnagyobb baj az egészségügyben, hanem a betegek bizalomvesztésével

– véli az orvos.

Mivel semmiféle szórólapot nem tudott adni betegeinek, Lénárd Rita saját kezébe vette az irányítást, és a hivatalos, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján található információkból összeállított egy tájékoztatót, amit rendelőjében is osztogat. Azt mondja, vett egy százas papírköteget, kinyomtatta, és mivel nagy a tájékozatlanság az új rendszerről, viszik, mint a cukrot. A betegtájékoztatót a Facebookon is megosztotta, kollégái pedig örömmel használják fel rendelőikben.

A kérdések sorrendjét nem a logika, hanem a betegeket leginkább érdeklő témák mentén állította fel.

A recept kiváltása

Egyelőre (2018.12.31-ig) minden orvosnak kötelező papíralapon is kiadni a vényt/felírási igazolást. Ezt teljesen ugyanúgy megy, mint eddig, mindennemű azonosítás nélkül a beteg vagy bárki más, rokon, ismerős kiválthatja a patikában.

A rendszerben az az újdonság, hogy az e-receptet a beteg saját maga számára bármely patikában kiválthatja, elegendő hozzá a TAJ kártyájával és személyi igazolvánnyal, vagy e-személyi igazolvánnyal (pin-kód beütése után) igazolnia saját magát. Azaz, ha elfelejtette magával vinni a papíralapú vényt, vagy például elutazott, és nincs nála, akkor is hozzájuthat a gyógyszeréhez.

E-profil

Az e-Profil minden ellátottról a már megismert, ritkán vagy soha sem változó adatokat tárolja, melyek létfontosságúak esetleges életmentéskor vagy sürgősségi ellátáskor:

  • allergiák,
  • gyógyszerérzékenységek,
  • ismert betegségek (például magas vérnyomás, cukorbetegség, súlyos immunhiányos betegség),
  • ismert egyéb jellemzők (például vércsoport, stb.).

A digitális önrendelkezés keretén belül bárki dönthet úgy, hogy nem engedélyezi e-profiljának feltöltését, ez esetben ezek az adatok a későbbiekben sem lesznek elérhetőek, engedélyező beállítás mellett sem.

Önrendelkezés

Személyesen bármelyik Kormányablaknál, vagy az interneten keresztül az EESZT hivatalos oldalán.

Az internetes önrendelkezés menete: ügyfélkapus azonosítóval (amit előzetesen a Kormányablakoknál lehet kérni) és  érvényes saját TAJ-számmal. Mindkét azonosító megadása szükséges az EESZT oldalán.

Mire jó az EESZT?

Az EESZT az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával és a nekik létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket. Így az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás folyamán keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége, biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is.

Legfőbb célja, hogy a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátást kapjanak. Az ellátás biztonsága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ, ezért fontos, hogy amikor valaki bekerül egy fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézménybe, elegendő adattal rendelkezzen róla a kezelőorvosa ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapíthassa.

A rendszer segítségével elkerülhetővé válnak majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, ami a beteg kényelmén és gyorsabb gyógyulásán túl sokkal költséghatékonyabb működést tesz lehetővé az egészségügyi ellátórendszer számára.

Biztonságos?

Az EESZT a legmagasabb fokú kibervédelemmel látták el. A rendszer minden eseményt naplóz, rögzítve a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Bárki megtekintheti, illetve nyomon követheti az adataira vonatkozó összes hozzáférési kísérletet, még a sikertelen lekérdezéseket is.

A régi dokumentumok nem, csak azok az adatok, dokumentumok kerülnek be az EESZT-be, amelyek a rendszerhez csatlakozott intézményekben keletkeznek.

Az Ön dokumentumait és egészségügyi adatait csak a kezelését végző orvosok érhetik el, a legérzékenyebb egészségügyi adatai pedig eleve csak azon kezelőorvosok számára hozzáférhetők, akik az adott szakterületen dolgoznak.

Értesítési kérést állíthat be, hogy milyen EESZT-be kerülő dokumentum esetén kér jelzést a megadott elérhetőségre. Rendelkezhet az EESZT-be kerülő adatainak, dokumentumainak hozzáférhetőségéről, és ha szükségesnek érzi, korlátozhatja az e-profiljának feltöltését.

Mi történik az adataimmal?

A törvény lehetővé teszi, hogy az Ön EESZT-be kerülő adataihoz minden ellátó oldali felhasználó hozzáférését megvonja, kivételt képeznek a még kiváltható e-recept és a még érvényesíthető e-beutaló dokumentumok, valamint a jogszabályban meghatározott sürgős szükség által indokolt eset, amikor az ellátó orvos bármilyen rögzített szabály ellenére hozzáférhet az Ön adataihoz.

Összetett rendelkezések megtételével akár egyetlen orvos hozzáférési lehetőségeit is megvonhatja, vagy egyetlen dokumentumtípus megtekintését is korlátozhatja, vagy meghatározhatja, hogy honnan származó dokumentumainak a hozzáférését korlátozza. Teljesen egyedi rendelkezéseket tehet.

A vonatkozó törvény értelmében sürgős szükség esetében a sürgősségi ellátást végző orvos a tiltások ellenére is megtekintheti az egészségügyi adatokat, kivéve azon e-profil adatokat, melyek feltöltését letiltotta a paciens, azok ugyanis be se kerülnek a rendszerbe.

„Jó ez az e-recept, de azért hozza magával a papírvényt is, ha jót akar”
Megküzdenek az orvosok az egészségügy legnagyobb újításával, ami néhány nap múlva élesedik. Mindenki érzékeli majd a változást, de sokan attól tartanak, hogy a rendszer még nem áll készen.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik