Belföld

Pert nyert a TASZ a kormánypárti újságíró ellen

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 10. 26. 16:18

A közpénzekkel kapcsolatos adatokat kiadták a Magyar Hírlap újságírójának, de nem közérdekű adatot nem voltak hajlandók.

Első fokon pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) abban a közérdekű adatokról szóló perben, amelyet a kormánypárti Magyar Hírlap újságírója indított a civil szervezet ellen.

Kacsoh Dániel 23 évre visszamenőleg kért ki átfogó információkat a TASZ munkájáról, többek között az összes munkatárs fizetését, illetve az összes TASZ által kötött szerződést, a TASZ azonban nem volt hajlandó olyan adatok kiadására, amelyek nem közérdekűek. Az újságíró ezt követően beperelte a TASZ-t arra hivatkozva, hogy a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás szerint, ha egy szervezet „közhasznú” státuszt nyer, akkor annak következménye, hogy közfeladatot ellátó szervnek minősül és ezért minden, a működésével kapcsolatos információ közérdekű adat.

A TASZ szerint azonban a civil szervezet kizárólag közpénznek minősülő források (1%-os támogatás, EU pályázat) felhasználásával kapcsolatos adatok esetében kötelezhető adatszolgáltatásra az információszabadság szabályai alapján. Mivel magánszemélyek elhatározásával alapított és működtetett szervezetről van szó, ezért nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek.

A Fővárosi Törvényszék elfogadta a TASZ érvelését, kiemelve, hogy nincsen olyan jogszabály, amely alapján szervezeti működésükkel kapcsolatos adatok közérdekű adatoknak minősülnének. A bíróság azt is hangsúlyozta, hogy a közpénzekkel kapcsolatos adatokról a TASZ megfelelően tájékoztatta Kacsoh Dánielt.

Az ítélet nem jogerős és a TASZ tájékoztatása szerint másodfokon folytatódik a per.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.