Belföld

Demeter Mártát kizárták a zárt ülésről

A fideszes többség nem indokolta, miért nem vehetett részt az LMP politikusa a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén.

A Hír TV szerint Demeter Márta az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Zaid Naffa ügyében tett volna fel kérdéseket. Jordánia tiszteletbeli konzulja állampolgárságot szeretett volna igényelni, de megbukott a terrorelhárítás átvilágításán. Továbbá Naffa volt az, aki Orbán Viktor és az év elején meghalt szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon kapcsolatát elősegítette.

Zaid Naffa Magyarországon működő jordániai tiszteletbeli konzul ügye megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, amikor ő állampolgárságot igényelt. Arról az emberről beszélünk, arról az üzletemberről, aki rendszeresen Orbán Viktor környezetében sertepertél. Arról az emberről beszélünk, aki Gaith Pharaonnak a nemzetközileg körözött bűnözőnek egyébként jövedelemigazolást adott ki azért, hogy a magyar hatóságok ne vizsgálják az ő anyagi hátterét. Tehát azt gondolom, hogy úgy, hogy ez az ember nemzetbiztonsági kockázatot jelent, igenis tudnunk kellett volna.

Demeter Mártát a bizottsági ülés nyílt részére, Simicskó István honvédelmi miniszter meghallgatására beengedték, még kérdezhetett is. Ez a fideszes alelnöknek, Németh Szilárdnak már sok volt, mivel szerinte nem csak nemzetbiztonsági témákról kérdezett Demeter Márta, akit ezért arra is figyelmeztetett, hogy ez nem egy fodrászszalon.

A kormány kedvenc arab családja korábban nem a Fideszt támogatta
2010-ben még a Jobbik környékén tűntek fel Naffáék, akik mostanra a kormánypárt keleti kulcsemberei.

Korábban Demeter Márta (LMP) azt mondta, a kormány Orbán Viktor miatt eladja az ország biztonságát, ezért újabb iratbetekintést kér a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól, hogy kiderítse a Pharaon-ügy részleteit.

Pharaon-ügy: Az Orbán vacsora árát az ország fizeti
Draskovics Tibor szerint a kormányfő szintjén születhetett a döntés, hogy a kockázatok dacára „valamiért ezt az embert szeretni kell”.

Szerinte nemcsak az felháborító, hogy Naffa tiszteletbeli konzul lehet nálunk, hanem az is, hogy Kovács Zoltán szóvivő szerint nem kormányzati hatáskör, hogy ezzel az üggyel bármit kezdjenek. Az LMP-frakció nemzetbiztonsági vizsgálatot kezdeményezett Zaid Naffa átvilágítása ügyében, Szél Bernadett írásbeli tájékoztatást is kért a szakszolgálatoktól, a tiszteletbeli jordán konzulnál feltárt kockázatokról.

Aggódnak a nemzet biztonságáért Magyarország nagykövete miatt
Az ellenzék szerint a kormány Orbán szűk köre miatt kiárusítja az ország biztonságát.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik