Belföld

Ha antikorrupcióról szavaz az Európai Parlament, akkor sunnyog a Fidesz

Ismét korrupcióellenes javaslatot igyekezett hátráltatni a Fidesz-frakció az Európai Parlamentben. Ezúttal egy olyan javaslat szavazásán tartózkodott a komplett frakció – ezúttal összhangban az Európai Néppárttal, amiről megírtuk, hogy nem mindig van így –, amely a korrupciós eseteket bejelentőket védő törvényjavaslatokat készítene elő. A jelentés így is átment 399 igen, 166 nem és 101 tartózkodó szavazat mellett. A szavazáson részt vevő magyar EP-képviselők a fideszesek kivételével megszavazták a jelentést, a baloldaliak mellett a jobbikos Balczó Zoltán is igent nyomott.

A fideszesek rendre megpróbálják elgáncsolni az EP korrupcióellenes intézkedéseit. Október elején az Európai Ügyészség létrehozását nem támogatták, szeptember elején pedig az azeri pénzmosoda alaposabb vizsgálatát akadályozták volna.

A mostani jelentés azoknak a személyeknek a védelmével foglalkozik, akik korrupciós ügyeket jelentenek be akár az állami-, akár a magánszektorban. Virginie Rozière a szocialista frakció jelentéstevője azt nyilatkozta a szavazás után, hogy a bejelentők a demokrácia előremozdítói, hiszen olyan súlyos, közérdeksértő ügyekben szolgáltatnak információt, mint például az Monsanto-ügy, vagy a Luxleaks.

A jelentés megjegyzi, hogy

érthetetlen és aggasztó tény, hogy polgárok és újságírók – ahelyett, hogy jogi védelmet kapnának – üldöztetésnek vannak kitéve.

Ezért olyan uniós jogszabályok meghozatalát sürgeti, amelyek védik őket, de meghagyná a mozgásteret a tagállamoknak az uniós minimumon túl.

A jelentés sürgeti „az Unión kívüli korrupt személyeknek az anonimitás fenntartásának lehetőségét nyújtó országokba irányuló eszközáthelyezésének megállítását.” Magyarul

szigorúbban lépne fel az EU az offshore-ozás ellen,

mivel az adóelkerülés hatalmas és egyre nagyobb károkat okoz az európai államoknak.

A jelentés szankciókat is belenget:

azok a vállalatok, amelyek maradéktalanul bizonyítottan megtorlással éltek bejelentőkkel szemben, ne kaphassanak pénzt uniós alapokból és ne köthessenek szerződést köztestületekkel

– írják az uniós szövegben.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a 24.hu-nak azt mondta „Sokadik alkalommal leplezte le önmagát a fideszes képviselőcsoport akkor, amikor nem támogatta az átláthatóságot és a korrupció elleni harcot.” Megjegyezte, hogy a Fidesz magyarországi gyakorlata is az, hogy „bírósági végzések ellenére sem hoz nyilvánosságra közérdekű adatokat, azokat pedig, akik feltárják a korrupciós ügyeket, megtorlásként lejáratják, ellehetetlenítik vagy épp ellenük indítanak meg eljárásokat.”

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik