Nagyvilág

Nem szeretnék a fideszesek, hogy szaglásszon az EU az azeri pénzmosoda környékén

Orbán Viktor, Ilham Aliyev (orbán viktor, ilham aliyev)
Orbán Viktor, Ilham Aliyev (orbán viktor, ilham aliyev)

Megdöbbentő! Felér egy beismerő vallomással az, ami az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén történt szerdán.

Így kezdi Facebook-posztját Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő. Na de mi zaklatta így fel az ellenzéki politikust? Röviden az, hogy a fideszesek nem szavazták meg, hogy alaposan nyomozzon az EU az azeri pénzmosoda ügyében.

A hét elején megírtuk, hogy szeptember 13-án szavaz az Európa Parlament egy általános korrupcióellenes és emberi jogi jelentésről és állásfoglalásról. Ehhez az indítványhoz érkezett hozzá egy olyan módosító, aminek magyar szempontból is lehet tétje. Ez arról szól, hogy az azeri pénzmosodás híreket, tényeket ki kell vizsgálni és a legszigorúbb monitoringnak kell alávetni mindent ezzel kapcsolatban. A módosítót a portugál szocialista EP-képviselő Ana Gomes jegyzi, és az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István is aláírta támogatólag.

A módosító 349 igen, 290 nem és 42 tartózkodás mellett ment át. A néppártiak közül kevesen szavazták meg, bár korábban úgy tudtuk ők is melléállnak. A Fidesz EP-képviselői pedig pártcsaládjukkal összhangban a nem-gombot nyomát meg. A Jobbik képviselői pedig tartózkodtak.

Ujhelyi szerint ez csak egyet jelenthet:

Jól tudjuk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz meglehetősen sajátos baráti viszonyt ápol Azerbajdzsán politikai vezetésével, a sötét hátterű és sorsú pénzekből pedig tudhatóan Budapestre is jutott. Ezeknek a pénzmozgásoknak az útját és okát minden részletre kiterjedően ki kell vizsgálni.
Azzal, hogy a Fidesz képviselői leszavazták ezt a módosító indítványt, a Jobbik politikusai pedig tartózkodtak, egyértelművé tették, hogy nem az átláthatóság és a tisztesség, hanem sajátos koalícióban a sötétség és korrupció oldalán állnak.

Amikor Szijjártó Pétert egy sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett azeri vesztegetési pénz és a Ramil Safarov, a baltás gyilkos kiadatása közötti lehetséges összefüggésről kérdezték, akkor a külügyminiszter azt mondta:

Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, ami kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik