Belföld

Elismerte a külügy: alkotmányellenesen üzleteltek a nagykövetségek

Alaptörvény asztala (alaptörvény asztala)
Alaptörvény asztala (alaptörvény asztala)

Olyan cégekkel is kötöttek szerződést a magyar külképviseletek, amelyekkel a Fidesz kormánytöbbsége által elfogadott alaptörvény szerint nem lehetett volna.

Az alaptörvény szerint költségvetési szervek csak olyan céggel köthetnek szerződést, amelynek a tulajdonosi szerkezete és működése átlátható.

Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára az országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta: „megpróbáltuk”, de

a jelenlegi előírásoknak nem mindig tudtunk megfelelni, a külképviseletek ezeknek érvényt szerezni nem tudtak.

A keddi meghallgatásra azért került sor, mert egy hete kiderült, hogy egy EU-s szabályok átültetésével foglalkozó salátatörvénybe becsempészve olyan módosítást akar fű alatt elfogadtatni a kormány, ami az alkotmányos tiltás ellenére lehetővé teszi, hogy a magyar nagykövetségek ezentúl offshore hátterű cégekkel is üzletelhessenek.

A törvény azt mondja ki, hogy Magyarország automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amelyik a külképviseletekkel köt szerződést. Egy külön paragrafus visszamenőleg is mentesítést ad az alkotmányos kötelezettség alól.

A külügy helyettes államtitkára a bizottság előtt azzal magyarázta a helyzetet, hogy „külföldön” nem mindig tudták a tulajdonosi szerkezettel kapcsolatos nyilatkozattételre bírni a szerződtetett cégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik