Belföld

Gyurcsány: Orbán Orbán-klónokat akar

A Demokratikus Koalíció  elnöke szerint a baloldalon egy a tábor, de önállóak a zászlók.

 

Ez az a politika, amit érvényesíteni kell, amellyel eredményre lehet jutni – mondta Gyurcsány Ferenc Gyöngyösön egy lakossági fórumon. Szerinte a baloldali ellenzéki pártok álláspontja a legtöbb dologban nincs távolabb egymástól, mint a Fideszé és a KDNP-é, így nem is egymással kell foglalkozniuk, nem szabad a belső vitáikat kívül lejátszaniuk. A DK elnöke szerint véleménykülönbségekre, értelmes érvekre és sokszínűségre szükség van, de összefogásra is, ami jövő tavasszal segít a baloldalnak megszerezni a kormányváltáshoz szükséges szavazatokat és kialakítani egy “normális országot”.

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy szembesítsük a kormányt azzal, mit gondolunk róla, és nem baj, ha eljön az elszámolás – “nem a leszámolás” – pillanata. Rászolgált ez a kabinet arra, hogy Magyarország azt mondja, másfajta világot szeretne. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint akkor is igaz ez, “ha mi magyarok történelmünk során megtanultunk kibekkelni”. Ez a baloldalra különösen jellemző: inkább beszélgetni szeret, megvitatni a dolgokat és megegyezni, míg a jobboldalon tapasztalható valamiféle harciasság, revansvágy – mondta.

“Orbán vagy Európa? Válassz!”

A Demokratikus Koalíció kampányszlogenje szerinte valódi kérdés, nem az intézmények, hanem a mindennapi élet szintjén. Európa arról a mentalitásról szól, amelyet követve “nem veszik kutyába” a melóst, nem egyik napról a másikra élnek az emberek és ha olykor vitatkoznak, nem akarják megölni egymást. A pártelnök szerint jelenleg nem ez a helyzet. A szótárban, amit Orbán és kormánya használ,

mi akkor vagyunk jó magyarok, ha egyetértünk vele.

A miniszterelnök nem magyarokat, hanem

Orbán-klónokat, bólogató kutyákat akar magának

holott a polgári lét feltétele a sokféleség eltűrése, sőt bátorítása.

Európa minden alternatívája rosszabb

Magyarországnál nagyobb országok sincsenek meg barátok, szövetségesek nélkül. Ha nem Róma, Párizs vagy Berlin a szövetségesünk, akkor Baku, vagy Moszkva lesz az? – tette fel a kérdést, majd megjegyezte, ha választani kell, az európai együttműködés sem hibátlan, de minden alternatívája rosszabb. A nyugat- és észak-európai országok politikai kultúrájához hasonlóan nálunk is szükség van pártokon és kormányokon túlmutató együttműködésre, amely lehetővé teszi a politikai ciklusokon átívelő változtatásokat.

Csak így lehet az életszínvonalat uniós nívóra emelni, amit az oktatás “felszabadításával” és az egészségügy rendbetételével kell kezdeni. Utóbbiból jelenleg mintegy 600 milliárd forint hiányzik.

Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog,

az a kérdés, mi jön utána – jegyezte meg. A DK programja csaknem 800 konkrét, erre vonatkozó javaslatból áll. A választás pillanatában mindenkinek egy szavazata lesz, amellyel segíthet, hogy végre egy jobb Magyarországban éljünk – közölte Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik