Belföld
Nyíregyháza, 2017. szeptember 28.
Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Iain Lindsay brit nagykövet egy Land Rover terepjáróban a visszafogadó ünnepség után az úgynevezett inkurrencia anyagok átadásán a nyíregyházi Kossuth téren 2017. szeptember 28-án. A brit haderõben feleslegessé vált ruházati anyagokat - tízezer készlet gyakorlóruhát - és a jó állapotú technikai eszközöket - harminc Land Rover terepjárót - az önkéntesek kiképzéséhez és felkészítéséhez használja fel a honvédség.
MTI Fotó: Balázs Attila

Vaskos bankókért mehet el ön is katonának

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 20:08

Nem elvetendő az összeg, amit a tartalékosok kapnak majd a honvédelmi miniszter szerint. Újraszerveznék a magyar haderőt, hogy ütőképesebb legyen.
Korábban a témában:

A kormány 2026-ra húszezer fős honvédségi tartalékos állomány felállítását tervezi – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Nyíregyházán. Simicskó István a Magyar Hadtudományi Társaság által rendezett, a “Hadtudomány és társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra” című konferencián megtartott előadásában kiemelte, hogy a rendszerváltás óta a honvédség képessége és létszáma jelentősen zsugorodott. Ezen segítene a tavaly elindított Zrínyi 2026 program, ami az elmúlt 25 év legátfogóbb és legkomplexebb honvédelmi és haderőfejlesztési projektje – tette hozzá.

A program honvédelmi ága elsősorban a tartalékos rendszer területi elven történő újjászervezését jelenti. A 2018-as választásokig hátralévő időszakban mintegy ezer tartalékost vesz fel a honvédség – közölte Simicskó, aki szerint hamarosan két turnusban tesznek majd esküt az új tartalékosok.

A miniszter jelezte, 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt a honvédségnek, aminek fő oka a 2004-es, az általános hadkötelezettséget megszüntető törvénymódosítás volt. Jelenleg több mint 5000 tartalékos van, ám ez nem “valós képességekkel” rendelkező állomány. Simicskó kijelentette, hogy szükség van a fiatalokra a honvédségben, ehhez nyújt segítséget például a nyíregyházi önkormányzattal az aláírt megállapodás, aminek értelmében Nyírteleken kiképző század állhat fel.

A miniszter az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat előnyeit kiemelve azt mondta, hogy szerződéskötés után bruttó 31 215 forintos belépési díjat kap a jelentkező, ehhez jön még az évente bruttó 127 500 forintos rendelkezésre állási összeg. Ezeken felül a szolgálati idő alatt utazási költségtérítés, ingyenes ruházat és élelmezés, valamint laktanyai elhelyezés is jár a tartalékosnak, akinek egy alapkiképzést teljesítenie kell.

A programban ösztöndíj is adható felsőoktatásban tanuló jelentkezőknek. A tanulmányi idő alatt megkötött szerződés fejében félévente 37 458 forint adható, a tiszt- és altisztképzési modulban pedig megemelhető ez a díj – sorolta Simicskó, aki szerint ez a pénz a rendelkezésre állási díjjal és más juttatásokkal együtt már

nem egy elvetendő összeg.

A további előnyökről a miniszter megjegyezte, hogy az idén januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetség hasonló tevékenységet fog ellátni, mint az 1990-ig működő, sport- és szabadidős tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet, a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ). A Honvédelmi Sportszövetség technika- és küzdősportokkal, lövészettel, járási lőterek létesítésével is próbál kedvet csinálni a fiataloknak a tartalékos katonai léthez.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.