Belföld
Budapest, 2016. február 6.
Palkovics László - eddigi felsõoktatási államtitkár, aki ezentúl oktatási államtitkár lesz - beszél Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (j) sajtótájékoztatóján Budapesten 2016. február 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Durván nő a külföldön tanuló magyarok száma

24.hu
24.hu

2017. 09. 26. 10:17

Már az is mellbevágó, hogy hány százezren hagyták el Magyarországot és mentek ki dolgozni külföldre az elmúlt években, de eddig kevés felmérés koncentrált a fiatalokra, azokra, akik iskolásként mentek ki. A Portfolio.hu megpróbálta érzékeltetni ezt a folyamatot, és a kép lehangoló.

Ugyan pontos számokat nem lehet mondani – például azért, mert azokról nem áll rendelkezésre hivatalos statisztika, akik egy percet sem tanultak a magyar köz- vagy felsőoktatásban, hanem már külföldön kezdték meg a tanulmányaikat -, de a tendencia aggasztó. Pár év alatt (2012/2013-as tanévről a 2016/2017-es tanévre) több mint a duplájára emelkedett azoknak a diákoknak a száma, akik külföldi tanulás miatt szüneteltetik itthon tanulói jogviszonyukat. (3350-ről 7578-ra nőtt ezek száma.)

Ebben ráadásul nem szerepelnek a 16 évnél idősebbek, mert a tankötelezettségi kor elérése után már nem kötelező bejelenteni a külföldi tanulmányokat, és – mint említettük – azokat sem tartalmazza, akik már eleve külföldön kezdtek el tanulni. Az arányokat azonban ez alapján is le lehet mérni.

És hol tanulnak a külföldre távozott magyar diákok? Logikusnak hangzik, hogy Nagy-Britanniában tanulhatnak a legtöbben – hiszen a kivándorolt magyar családok, felnőttek legnagyobb része is oda ment -, de erről nem áll rendelkezésre hivatalos adat. A németektől azonban vannak hivatalos statisztikák, ott 14 ezer magyar diák tanul, ebből tízezer általános vagy középiskolában, 2,5 ezren egyetemen vagy főiskolán, bő 1700-an a szakképzésben.

Ne feledkezzünk meg azokról, akik külföldön tanultak de hazajöttek. A Magyarországon honosított diplomák száma is megduplázódott néhány év alatt, de még mindig töredéke a külföldön tanulókénak: tavaly 670 diplomát honosítottak idehaza.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.