Belföld

A Fidesz pénzelheti a „Soros-szervezetet”

A párt nem tanult korábbi hibáiból, jön a harmadik per. 1,5 milliót vár a Helsinki Bizottság.

A Magyar Helsinki Bizottság újra beperelte a Fideszt és Halász János frakciószóvivőt. A civil szervezet kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, az alperesek megsértették jó hírnévhez való jogát, amikor valótlanul híresztelték, hogy titkolózik vagyonáról, forrásairól, illetve megtagadott egy közérdekű adatigénylést. A párt kétszer már pert veszített ilyen ügyekben a Helsinki Bizottság ellen, a bíróság eltiltotta a Fideszt hasonló jogsértésektől, ezért az egyesület 1,5 millió forintos sérelemdíj megállapítását is kéri.

Halász János április 23-án beszélt arról, hogy más civil szervezetek és

a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését, és e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről.

A Magyar Hírlap közadat-igénylésére ugyanakkor a Helsinki Bizottság időben és teljes körűen válaszolt, az ügyben a civil szervezet első fokon sajtó-helyreigazítási pert is nyert a Halász János állításait közlő, korrigálásukat megtagadó Origó és 888 hírportálokkal szemben.

A jogvédő szervezetnek különösen fontos a hitelesség, amelynek az átláthatóság és az általános törvénytisztelet elengedhetetlen feltétele. Társadalmi megítélése szempontjából ezért semmi nem lehet károsabb, mint hitelessége, elfogulatlansága, törvénytisztelete megkérdőjelezése.

Korábban a Fidesz már kétszer veszített jogerősen pert a Helsinki Bizottság ellen. Másodszor a bíróság egymilliós sérelmi díjat állapított meg az egyesületnek, amely már 1,5 másfél forintot és azt kéri, hogy a párt, a frakciószóvivő a fidesz-hu-n és az MTI útján kérjen bocsánatot a Helsinki Bizottságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik