Belföld

Ha bucinak hívják a kenyeret, tökmindegy, mi van benne

Pék (pék, kenyér,)
Pék (pék, kenyér,)

Az albán pékségek nem jelentenek élelmiszer-biztonsági kockázatot, és nem számít jogsértésnek a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő nevekkel más összetétellel gyártani termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére pénteken.

Ízlelgessük kicsit ezt a mondatot. Tehát arról van szó, hogyha egy terméket olyan névvel dobnak piacra, ami nem szerepel az Élelmiszerkönyvben, akkor a Nébih nem tud mást tenni, mint széttárni a kezeit. Az olvasók fantáziájára bízom, hogy ezután milyen élelmiszeripari bizniszbe vágnak bele.

A Nébih arra jutott ellenőrzései során, hogy „nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének.” Nehéz az erős felütés után ettől a kijelentéstől megnyugodni.

Septe József, a pékszövetség elnöke korábban arról beszélt, hogy a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontják az albán pékségek, mintegy 500 ilyen működik Magyarországon. Az albán pékségek ugyanis Septe József szerint nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, így költségeik, ebből következően áraik is alacsonyabbak, mint a magyar vállalkozásoké.

Mint kiderült Septének igaza volt, de a úgy tűnik a csavaros eszű albán pékek kifogtak a magyar bürokrácián.

Ugyanis az albán pékségek a termékeiket általában nem a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő összetétellel gyártják, ezért a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő neveket használnak – “Albán kenyér” helyett “Albán buci”. Vagyis, ha nem a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt terméknevekkel történik a forgalmazás, akkor az nem tekinthető jogsértésnek – írta a Nébih az MTI-nek küldött válaszában.

Kiemelt kép: Pék kenyérrel (MTI). A kép csak illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik