Belföld

Jogorvoslatot kér az ügyész Ahmed H. perében

Jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Ahmed H. jelen volt 2015. szeptember 16-án, amikor a menedékkérők áttörték a határt. Az ügyészség szerint erőszakkal próbálta a rendőrséget arra kényszeríteni, hogy engedjék be a feltorlódott tömeget. Az első fokon lefolyt tárgyaláson tényként állapította meg a bíróság, hogy három alkalommal valamilyen tárgyat dobott a rendőrök felé, de nem egyértelmű az sem, hogy bárki megsérült-e emiatt, és az se, hogy követ dobott-e, vagy valami mást.

Az ítélőtábla azonban júniusban hatályon kívül helyezte a döntést, mert szerinte az elsőfokú bíróság olyan bizonyítékok értékeléséről nem adott számot, amelyek jelentős kihatással lehetnek a tényállásra. Az elsőfokú bíróságnak el kellett volna döntenie, hogy a dobálással a vádlott a határon való átjutást, illetve az angol nyelvű tolmács biztosítását akarta-e elérni, vagy attól függetlenül, az adott helyzetben és pillanatban csak egy indulati cselekmény volt, mint arról a vádlott maga is vallott.  Ezeket a körülményeket azonban az első fok nem értékelte. Ugyancsak adós maradt az első fok annak kifejtésével, hogy az általa elfogadott bizonyítékokat miért fogadta el, és miért vetette el az adott esetben azzal ellentétes bizonyítékokat.

Fazekas Géza a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Legfőbb Ügyészség szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért Polt Péter azt kérte a Kúriától: állapítsa meg, hogy a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A szóvivő hangsúlyozta: a jogorvoslati indítvány nem függeszti fel a konkrét eljárást.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik