Belföld

Veres: Bűnös, aki részt vesz a lombikbébiprogramban

A püspök szerint azoknak a pároknak, akik örökbe fogadnak, születni fog saját gyerekük is, mert felszabadul egy belső gát.

Néhány napja megírtuk: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Veres András győri megyéspüspök szokatlanul éles bírálatot fogalmazott meg a kormánnyal szemben, ami az MTI híradásából valamiért kimaradt. A győri megyéspüspök azt kritizálta, hogy a kabinet megnövelte a lombikbébiprogram támogatását, noha szerinte a keresztény értékek ezen a téren mást diktálnak.

Veres csütörtökön a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben elmondta: a katolikus egyház számára nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés. A lombikbébiprogrammal az a baj, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul „pluszmegfoganások” is történnek, a többi embriót pedig lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják.

A püspök azt mondta, egy lelkipásztor soha nem tanácsolhatja egy családnak, amelynek nem lehet gyermeke, hogy vegyen részt a lombikbébiprogramban.

Az, hogy lelkipásztori segítséget ad a házaspárnak az állapota elfogadásához, egy másik kérdés

– tette hozzá. Elmondta: több évtizedes lelkipásztori szolgálata során azt tapasztalta, hogy „steril házaspároknak”, miután elfogadták a javaslatát, hogy fogadjanak örökbe gyermeket, egy-két éven belül megszületett a saját gyermekük. „Az látszik, hogy a gyermek gondozása által felszabadul egy belső gát, amely lehetővé teszi, hogy gyermekük születhessen” – magyarázta Veres.

Szerinte azok a katolikus párok, akik részt vettek a lombikbébiprogramban, a legtöbben tudatlanságból tették. Arra a kérdésre, hogy bűnt követ-e el, aki részt vesz a programban, azt felelte: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik