Belföld

Hőségriadó idején szedték ki a gulácsi közkutat

kozkut(960x640)(1).jpg (közkút, víz, )
kozkut(960x640)(1).jpg (közkút, víz, )
Gulács romasorán nincs bekötött víz, ellenben volt egy közkút, amit a vízművek szétkapott. De aztán jött a népharag és a happy end.

Egy korábban Gulácson élt és tanított férfi, Patak Gábor Facebook-posztjából indult ki az egész történet. Patak arról panaszkodott, hogy miközben a hőségriadó idején mindenhol az országban gondoskodnak a vízosztásról, a gulácsi cigánysoron elzárják az egyetlen közkutat. Teszik úgy, hogy a családok jelentős részéhez nincs bevezetve a víz – írja az Index.

A fő gond az, hogy a vízszolgáltató évekig elnézte az illetéktelen vízhasználatot, majd pár éve leszerelték a kút nyomókarját. A lakók megoldották a problémát, egy vascsővel helyettesítették a kart (bár a cikk megjegyzi, 2-300 méterrel arrébb van egy másik közkút is). Most azonban a komplett kutat kiszedték a helyéről.

A lakók fel vannak háborodva, megkeresték a polgármestert és a vízműveket is. A helyiek szerint azért jött ki a vízművek, mert valaki beletelefonált, hogy sok a kútnál a darázs, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. szerint pedig csőtörést észleltek. A lapnak ezt írta a cég:

Tegnap, szemrevételezés során műszaki szakembereink nagy tócsát találtak az egyik, hivatalosan nem üzemelő kút környékén, csőtörés miatt eltávolították a közkifolyót.

A falu másik kútját ajánlották a helyieknek, majd váratlanul kedd délelőtt elkezdtek felszerelni egy újat, ami délutánra már üzemelt is. A polgármester nem válaszolt a kérdésekre, de annyi kiderült, az önkormányzat a kút áthelyezését kéri majd.

Az Index kitér végül a jogszabályi háttérre is: ha valahol nincs bevezetve a vezetékes víz, ott a lakók saját fogyasztásra használhatják a közkutak vizét (nem kocsimosásra vagy locsolásra), amit az önkormányzat fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik