Belföld

A Fidesz pert vesztett a Helsinki Bizottsággal szemben

Tavaly június óta jogerős ítélet mondja ki, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét. A kormánypárt 2015. május 22-i sajtóközleménye azt állította:

A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.

A bíróság ezért a pártot

nyilvános bocsánatkérésre és egymillió forintos sérelmi díjra kötelezte

– írja a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldalán.

A kormánypárt felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, hogy a jogerős elmarasztalását megváltoztassa. Hétfőn érkezett meg az ítélet,

miszerint a Fidesz kérelme elbukott, a Kúria hatályában fenntartja a jogerős ítéletet.

A mostani döntés kimondja:

A véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisításra.

A jogerős ítélet arra is felszólította a Fideszt, tartózkodjon a további hasonló jogsértésektől, a párt az egymilliós sérelmi díjat már tavaly átutalta a Helsinki Bizottságnak, amit ők a menedékkérők jogi segítségnyújtására fordítanak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik