Belföld

Ekkorát nőtt Karácsony népszerűsége

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a legrokonszenvesebb ellenzéki politikus.

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesz ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékára számíthat. A Medián június közepén készített reprezentatív felmérése szerint az MSZP támogatottsága kevésbé ingadozó, mostanában 8-9 százalékon áll, a 13 százalékos Jobbik továbbra is megelőzi. A DK és az LMP támogatottsága változatlanul az 5 százalékos parlamenti küszöb körül ingadozik. A pártrangsor alján csupa 1 százalékos párt sorakozik, az ellenzék szétforgácsoltsága pedig még inkább elbizonytalanította a szavazókat.

A pártnélküliek egyharmadnyi aránya magasabb, mint az elmúlt másfél évben bármikor. A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya júniusban a magukat biztos szavazónak mondók körében is megugrott: az áprilisi 12-ről 19 százalékra.

A kormánypárt erősödésével valamelyest nőtt a kormány teljesítményével elégedettek és a „jó irányt” érzékelők aránya. A hangulatváltozásnak nemcsak az MSZP, hanem miniszterelnök-jelöltje, Botka László is vesztese. Bár ismertsége nőtt, az áprilisinál 8 százalékponttal kevesebben látnák szívesen „fontos politikai szerepben”. Érdekes, hogy éppen ennyivel lett népszerűbb Karácsony Gergely, aki így korábbi párttársát, Szél Bernadettet megelőzve már a legnépszerűbb ellenzéki politikus, miközben pártja, a Párbeszéd támogatottsága júniusban 1 százalék alatti volt.

A szavazók 48 százaléka most az mondja, ha a közeljövőben lenne a választás, biztosan elmenne. (Ez nagyjából megegyezik azzal, amit a 2014-es voksolás előtt mért a Medián, akkor végül kerekítve 63 százalék járult urnákhoz.) Az kérdés, hogy ez a nem túl magas részvétel kinek kedvezne, de a teljes szavazókorú népesség körében többségben vannak a változást igénylők.

A 2018-as választás után kormányváltást szeretne a válaszadók 49 százaléka, míg 42 százaléka azt tartaná jobbnak, ha maradna a jelenlegi kormány, és egyelőre közöttük vannak többen (54 százalék) a „biztos” szavazók.

Ráadásul a kormányváltást óhajtó, de választani még nem tudó szavazók aránya a közelmúltban tovább növekedett, áprilisban még 13, júniusban már 16 százalék volt. Ez az a jó 1,2 milliónyi ember, akinek a voksaiért a következő hónapokban versenyezhet az ellenzék. A valószínűsíthető pártpreferenciáik vizsgálatából ugyanakkor kiderül, hogy “most vasárnap” sem az MSZP, sem a Jobbik nem tudna a Fidesz fölé kerekedni.

A politikusok ismertsége és népszerűsége szempontjából kiugrónak nevezhető a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének “szárnyalása”, illetve szocialista kollégája “mélyrepülése, de érdekes lehet az is, hogy – utóbbi időben sokat bírált döntései ellenére – a listavezető Áder János államfő is kicsit (+2) népszerűbb lett, megelőzve korábbi párttársait, Orbán Viktort (+4) és Varga Mihályt (+5).

A dobogóról ugyan lemaradt Karácsony Gergely (+8), de még így is megelőzi Lázár Jánost (+1) és Szél Bernadettet, akinek most ugyanúgy nem változott a népszerűsége, mint Vona Gábornak. Botka mellett a másik nagy vesztes most Tarlós István lett, a főpolgármester népszerűsége 4 százalékpontot esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik