Belföld

Kósa Lajos leszámolt az összeesküvés-elmélettel

Cáfolta az ellenzék pénzelését. A frakcióvezető szerint erre semmi szükség, Gyurcsány ingyen is megteszi a magáét.

Kósa Lajos az InfoRádióban hosszan sorolta – persze sorosozással fűszerezve – a már unalomig ismert kormányzati érveket a civiltörvény, majd a plakáttörvény szükségessége mellett. Ennél jóval érdekesebb volt az, amikor arról beszélt, hogy az ellenzék csak vagdalkozik a korrupció vádjával, de azt sohasem kérdezi meg, Mészáros Lőrinc mennyi hitelt vett fel a beruházásaihoz. Ezt Kósa sem tudja, de abban biztos,

hogy ha valakinek van hárommilliárd forintért egy háza, amit négymilliárd forint jelzálog terhel, akkor egymilliárd tartozása van, nem egy hárommilliárdos háza.

Kósa Lajos szerint a gazdaság kifehérítéséért a Fidesz tette a legtöbbet, megreformálták a kampányfinanszírozás és az adóbeszedés rendszerét. Ekkor hivatkozási alap lett André Goodfriend (az amerikai nagykövetségének volt ügyvivője), aki korábban kétezer milliárdosra tette az eltitkolt áfabevételt.

„Ebből mi ezer milliárdot, de hatszázat biztosan behoztunk. Fehérítettük a gazdaságot.”

Focializmus és városi legenda

A frakcióvezető cáfolta, hogy a kormányoldal finanszírozza saját ellenzékét. Bár korábban éppen ő mondta, hogy az MSZP “kilóra megvehető”, most azt mondta, ha megvették volna, meglett volna a kétharmad is a plakáttörvényhez.

Szerinte ez olyan összeesküvés-elmélet, aminek nincs értelme, hiszen a debreceni focicsapat sem szerez tulajdont más klubban azért, hogy sikeres legyen. Kósa Lajos városi legendának tartja, hogy az ellenzéket a Fidesz tartja életben, illetve egyensúlyban saját érdekében.

Nem mi finanszírozzuk az ellenzéket. Pont magától ilyenBotka László, a szocialisták friss miniszterelnök-jelöltje közölte például, hogy együtt akar működni egy párttal, a DK-val, de az elnöke nem jöhet. Ez nem egy értelmes ajánlat. Egy önálló szervezet megválasztott elnökével kell együttműködni, ha együtt akarnak működni. Botka azt mondta, Gyurcsánnyal nem áll szóba, sőt senki nem jöhet, aki a 2002-2010-es időszak felelőse volt, de ő maga is mindent megszavazott. Kirúgja Tóbiást, Hillert, mindenkit?

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a Jobbikkal is az a probléma, mint az MSZP-vel, Vona Gábor pártja sem képes következetesen képviselni az álláspontját egy ügyben.

Migránsoznak a választásokig

A jövő évi választás központi kampánytémája a migrációs válság lesz, de előkerülnek oktatási, egészségügyi ügyek is.

Miután az egész európai politikának a legfontosabb kérdése a migráció, és a migrációs válság kezelése, egész biztos, hogy a magyar kampány sem lesz ez alól kivétel. És mivel nem tartom valószínűnek, hogy a migrációs válság a választásokig, 2018 tavaszáig megoldódik, ezért az, hogy ki védi meg az országot, kigarantálja a biztonságot az központi kérdés lesz.

A kampánytémák előkerülhetnek a Fidesz novemberi tisztújító kongresszusán is, ahol egyébként elnököt, valamint alelnököket is választanak.

Orbán Viktor a Fidesz elnöke, és minden bizonnyal a kongresszus meghosszabbítja a megbízatását további két évre. Új alelnököket is kell választani, mert mindenkinek lejár a mandátuma.

Kósa szerint a kongresszuson a választáshoz kapcsolódó nagy bejelentésre nem kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik