Belföld

Őrült tempóban gyarapszik Mészáros Lőrinc ásványvizes cége

Több mint száz cégből álló vállalatbirodalma van Mészáros Lőrincnek, kezdik beadogatni a tavalyi gazdálkodásukról számot adó beszámolókat (ma, május 31. a határidő), elsők között a Vivienvíz Kft. adta be a dokumentumokat.

Ebből az látszik, hogy nagyon bejött ez a biznisz is Orbán Viktor jó barátjának, az ország immáron 5. leggazdagabb emberének tartott, vagyonát tavaly a becslések szerint 100 milliárd forinttal növelő Mészárosnak.

Az ásványvizet előállító Vivienvíz Kft.-t 2015 elején alapította a milliárdos vállalkozó (két másik cégén, a Mészáros és Mészáros Kft.-n és a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül), miután abban az évben megvásárolt egy kis földdarabot Bicskénél, pont azt, ahol két ásványvízkutat működtetett egy már felszámolásba dőlt cég, a Vivien Zrt. (A névhasonlóság ellenére az a cég nem Mészárosé volt.) A cég ügyvezetője pedig az a Mészáros Ágnes, aki Lőrinc középső gyereke, és a közelmúltban eljegyezték, a vőlegényről itt és itt írtunk.

Már az első, tört évben is nyereséget produkált a Vivienvíz, 63,5 millió forintos forgalom mellett bő 5 milliós adózott eredmény jött össze.

Ám rá egy évre, tehát 2016-ban lőtt ki a rakéta igazán: az árbevétel megnégyszereződött, a profit pedig meghatszorozódott.

A számok nyelvén: a közel 260 milliós árbevétellel 29,5 milliós adózott nyereség párosul.

A sikertörténetben alighanem nagy szerepe van annak, hogy egy nagy állami vállalat, a MÁV rendszeres vásárolója a Vivienvíznek. Alighogy belevetette magát az ásványvíz-bizniszbe Mészáros, pár hónapra rá a MÁV ásványvizet rendelt a Vivienvíztől. A nagy megrendelés aztán tavaly jött: augusztusban kötött az állami vasúttársaság és a Vivienvíz egy közel 500 milliós keretszerződést, a vasúttársaság két évig kap védőitalt, ásványvizet ennyiből.

(A cégek tavalyi gazdálkodásáról most, május 31-ig kell beadni a beszámolókat, az érdekesebbeket folyamatosan dolgozzuk fel itt a 24.hu-n. Itt és itt gyűjtjük őket.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik