Budapest, 2017. május 8.
Juhász Péter, az Együtt elnöke pártja Áder János köztársasági elnök újraválasztásakor tartott demonstrációján az Országház előtt 2017. május 8-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Belföld

“János! Bajszot nyírj, ne szabadságjogokat!”

Kovács-Angel Marianna
László Pál
Kovács-Angel Marianna, László Pál

2017. 05. 08. 13:13

Korábban a témában:

Beiktatási bulival – na jó, demonstrációval – készült az Együtt Áder János köztársasági elnöki beiktatására. A Kossuth téri helyszínen van kollégánk, László Pál, az élő közvetítés tanúsága szerint egyelőre nem lehet tömeges érdeklődésről beszélni.

Juhász Péter a 24.hu-nak elmondta: Áder János nem képviseli a nemzet egységét, visszás, elfogadhatatlan törvényeket írt alá, így a lex CEU-t vagy a bírósági ügyek áthelyezését lehetővé tévő passzust.

A párt és aktivistái a Parlament épülete előtt, egy hangszóróba olvassák be az Áder Jánosnak címzett üzeneteket. Reményeik szerint behallatszik majd.

Juhász Péter beszédében is megemlítette az általuk nehezményezett intézkedéseket, így a hajléktalanokat vagy a szigorúbb határzárat, illetve a felsőoktatást érintő törvényeket. Az üzenetekben volt, aki azt kérte:

János! Bajszot nyírj, ne szabadságjogokat!

Más arról beszélt, hogy otthon csak Bábocska Jánosnak hívják az államfőt. Sokan említik a szűkülő szabadságjogokat és a nemlétező környezetvédelmet, amit elvileg a szívén visel Áder János. A legtöbben bemutatkoznak, de volt, aki kijelentette: nem teszi, mert fél.

A te horgászbotod egyik végén kukac van, a másikon egy báb

-szólította meg Áder Jánost, az államfő hobbijára, a horgászatra emlékeztetve egy felszólaló. Többen “Káder János” néven említették  a köztársasági elnököt és nehezményezik, hogy nem viselkedik függetlenül a Fidesztől. Elhanguik a “Savanyú János” megnevezés is és ezt hölgy arról érdeklődött, hogy a politikus tükörbe tud-e nézni. Üzent a “főnökének is”: meg ne merje tenni, hogy kiszolgáltatja az országot Putyin kénye-kedve szerint. Hozzátette:

Nem akarunk egy fogvatartott országban élni. (…) Bűnhődni fogtok!

Viisszatérő momentum, hogy esküszegőnek nevezték Áder Jánost, illetve hogy azt firtatták: méltó-e a politikus tisztségére és javasolták, hogy mondjon le. Egy felszólaló szerint Áder János egy bajusz, amit Orbán Viktor mozgat.

L. Simon átoson

A demonstrálók és az újságírók gyűrűjén kellett átverekednie magát L. Simon Lászlónak, aki kollégánknak arra panaszkodott, hogy lehülyézték. Nem csak a szidalmat, a fülsüketítő sípolást és füttykoncertet is el kellett viselnie.

A távozó kormánypárti képviselőket rendőrök és “Takarodjatok!” bíztatások kísérik útjukon. A helyszínen lévő tudósítónk szerint L. Simon mellett a Parlamentet elhagyó Deutsch Tamást, Fazekas Sándort és Czunyiné Bertalan Juditot is kifütyülték, de az ellenzéki Liberálisok sajtósát is, akiről valószínűleg nem tudták, kicsoda.

Két demonstráló leült az egyetlen kijárathoz, az Együtt szervezői egy ideig hiába kérték őket, hogy álljanak fel, maradtak. Végül mégis elhagyták a kijáratot.

A demonstráció végén arra kérték a távozókat, hogy békésen hagyják el a területet.

Cikkünket frissítjük.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.