Belföld

Hiába mentették meg az ORÖ-t, újra a tönk szélén áll

A hvg.hu információi szerint rendkívüli elnökségi ülést hívott össze szerdán Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, hogy áttekintsék, ellehetetlenül-e az önkormányzat működése, ha az Albacomp inkasszálja az ORÖ számláján azt az összesen majdnem 80 millió forintot, amelyet két éve hiába követel a szervezeten.

Az ORÖ még 2015-ben rendelt 4500 táblagépet az Albacomptól, amelyet az Út a szakmaválasztáshoz című programban részt vevő diákok között osztott ki, az eszközöket azonban azóta sem fizette ki. A Fővárosi Ítélőtábla múlt csütörtökön jogerősen is megalapozottnak nevezte a számítástechnikai cég követelését, ami azt jelenti, hogy a döntés jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül a cégnek joga van azt az ORÖ-n behajtani. A követelés 80 milló forint.

A hvg.hu úgy tudja, hogy az ORÖ számláján jelenleg nincsen ennyi pénz, egy közelmúltban beváltott 24 milliós inkasszó miatt az is kérdéses, hogy tud-e majd a következő hónapra is illetményt fizetni a képviselőknek. Számlájukra a 3. negyedévi állami normatíva, nagyjából 90 millió forint. Ennek 90 százalékát ugyanakkor le is foglalhatja rögtön az Albacomp, amivel lényegében bedől, működésképtelenné válik a szervezet. Hozzáteszik: az Emmi és az Albacomp felé fennálló majdnem 400 milliós adósságon túlmenően is majdnem félmilliárd forintnyi tartozása van az ORÖ-nek többek között, ügyvédi irodáknak és őrző-védő cégek felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik